Nieuws
donderdag, 15 apr 2021

Avondklok verdwijnt: “En dat is maar goed ook, dat moet voorgoed!”

Voor het Vlaams Belang is het niet meer dan normaal dat de avondklok eindelijk bij het vuilnis gezet wordt. “Het is een heel grote schande dat de mensen meer dan een half jaar onder deze onzin hebben moeten gebukt gaan”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Het was volslagen nutteloos en totaal ongrondwettig. En het is nooit meer voor herhaling vatbaar.”

“Met de avondklok beperkte de overheid onze rechten en vrijheden”, aldus pas. “En dat gebeurde heel ingrijpend en vooral ongeoorloofd.” Aldus Pas. “De Grondwet werd daarbij genegeerd alsof ze niet bestond.” Het Vlaams Belang heeft van in het begin duidelijk gesteld dat er met het oog op het indijken van het aantal besmettingen veel effectievere middelen bestaan, zoals het samenscholingsverbod. De partij stelt vandaag vast dat het Overlegcomité, na een half jaar koppig de ogen gesloten te hebben, nu eindelijk dit standpunt volgt.

“Alle principes waren bij Open Vld al verdwenen en, zoals blijkt uit de reactie op het verdwijnen van de avondklok, elke schaamte blijkbaar ook”

Pas is dan ook niet te spreken over een tweet van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, waarin hij poogt te scoren met de afschaffing van de avondklok. “Lachaert ziet deze afschaffing blijkbaar als een verwezenlijking van de Open Vld en meldt daarbij in het Engels dat de tijd hier rijp voor was”, aldus nog Pas. “Dat slaat werkelijk alles. Het is de Open Vld die als de grote pleitbezorger van de vrijheidsbeperkende avondklok deze toestand zonder aanwijsbare reden ruim zes maanden heeft laten bestaan. Eigen lof stinkt altijd, maar in het geval van Lachaert is de stank echt niet meer te harden.”

“De avondklok verdwijnt nu, en wat ons betreft is dat voorgoed”, besluit Pas. “Er is een wereldomvattende pandemie en uitzonderlijke omstandigheden vergen uitzonderlijke maatregelen. Maar nooit mogen deze zo ver gaan dat ze de meest elementaire vrijheden fundamenteel beknotten zonder enige wettelijke basis en zelfs zonder enig aantoonbaar nut.”