Nieuws
vrijdag, 14 jul 2023

Azerbeidzjan organiseert humanitaire tragedie in Arstakh

Het Vlaams Belang roept de regeringen in dit land op om eindelijk actie te ondernemen om de situatie in de Armeense enclave Artsakh te verlichten. “Terwijl de ogen van de wereld terecht gericht zijn op het bloedige conflict in Oekraïne, organiseert het islamitische regime in Azerbeidzjan 2.000 kilometer verderop eveneens een ware humanitaire tragedie, maar dan één waar de westerse wereld blind voor blijft” zegt Kamerlid Ellen Samyn. Het Kamerlid organiseert op 21 juli zelf een inzameling om de getroffen bevolking van Artsakh te steunen.

Azerbeidzjan heeft eerder deze week ieder verkeer langs de Laçın-corridor, de enige bergpas die Armenië met haar enclave Artsakh verbindt, afgesloten. Artsakh is op de corridor na volledig omsloten door Azerbeidzjan. “Het Rode Kruis liet eind juni al weten dat de medische transporten naar ziekenhuizen en het vervoer van ernstig zieke patiënten via de bergpas werden tegengehouden. Nu is ieder verkeer over de pas onmogelijk gemaakt”, stelt Samyn vast. Zo worden de Armeense inwoners van de regio volledige afgesneden van iedere medische en andere humanitaire hulp.

“Door het gebied af te sluiten van ieder contact met de buitenwereld, organiseren de Azeri een ware humanitaire tragedie in de regio”

“We hebben de honden weggejaagd. De strijd die gevoerd werd op militair en politiek vlak zal voortaan worden verdergezet op talrijke andere frontlijnen”, verklaarde de Azerbeidzjaanse president Aliyev onlangs nog. “Helaas doet hij nu zijn belofte gestand”, zegt Samyn. “De christelijke Armeniërs in Artsakh worden met de regelmaat van de klok aangevallen door Azerbeidzjaanse troepen. Door nu het gebied af te sluiten van ieder contact met de buitenwereld, organiseren de Azeri een ware humanitaire tragedie in de regio.”

Het Vlaams Belang roept de federale regering en de Europese Unie op om eindelijk in actie te treden. “We moeten het voortouw nemen in het sturen van hulp naar de regio, het veroordelen van de Azerbeidzjaanse agressie, en het erkennen van de soevereiniteit van Artsakh” besluit Samyn. “Wat kan voor de getroffen bevolking in Oekraïne, moet ook kunnen voor de getroffen bevolking in Arstakh.”

Samyn zelf organiseert op vrijdag 21 juli in Brasschaat alvast een infodag rond Armenië, met onder andere een degustatie en verkoop van Armeense wijnen, een fototentoonstelling en een voordracht door journalist en Artsakh-kenner Jens De Rycke, waarbij de opbrengst integraal naar medicatie en de kinderen in het Armeens-christelijke Artsakh gaat.