Nieuws
woensdag, 14 dec 2022

Azerbeidzjan sluit humanitaire corridor tussen Artsakh en Armenië af: “Daad van terrorisme”

Foto: iStock. Azerbeidzjan sluit humanitaire corridor tussen Artsakh en Armenië af: “Daad van terrorisme”

Sinds maandag blokkeert Azerbeidzjan de humanitaire corridor tussen Artsakh en Armenië en sinds dinsdag heeft het ook de gastoevoer dichtgedraaid. “De Azeri’s breken hiermee het vredesakkoord en trachten de Armenen in Artsakh van hun moederland en van de rest van de wereld te isoleren”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. Nu is het aan de internationale gemeenschap om snel in te grijpen en deze Azerbeidzjaanse terreurdaden een halt toe te roepen.

Azerbeidzjan blokkeert sinds maandag de Laçin-corridor. Dat is de enige humanitaire verbinding tussen de Armenen in de republiek Artsakh, die in Azerbeidzjan ligt, en het Armeense moederland. Een Azerbeidzjaanse militaire bezettingsmacht overrompelde Artsakh eind 2020 tijdens de oorlog omtrent Nagorno-Karabach, met steun van Turkije. Nochtans was na die oorlog afgesproken dat de Laçin-corridor een humanitaire toegangsweg zou blijven onder garanties van de Azeri’s en de Russen, zodat Armenië zijn volk aldaar kan blijven bevoorraden. 

“De Azeri’s breken hiermee het vredesakkoord en trachten de Armenen in Artsakh van hun moederland en van de rest van de wereld te isoleren”, zegt Samyn. “Dit kan tot een humanitaire catastrofe leiden.”

“Internationale gemeenschap moet humanitaire catastrofe zien te vermijden”

Er is namelijk meer aan de hand dan enkel het afsluiten van de Lacin-corridor tussen Artsakh en Armenië. De Azerbeidzjanen hebben ook de gastoevoer dichtgedraaid, sinds dinsdag. “Met de winter voor de deur is dit geen toeval”, aldus Samyn. “De Azeri’s, geruggesteund door Turkije, willen het Armeense volk volledig op de knieën dwingen en het gehele grondgebied van Artsakh inlijven.”

De militaire status quo na de oorlog om Nagorno-Karabach is dan ook recent doorbroken. Azerbeidzjan en Turkije zagen hun kans schoon, nu het Westen en Rusland zo gefocust zijn op het conflict in Oekraïne. “De Russische vredesmacht staat veel te zwak om het staakt-het-vuren en de gemaakte afspraken te bewaken”, besluit Samyn. “Nu is het aan de internationale gemeenschap om snel in te grijpen en deze Azerbeidzjaanse terreurdaden een halt toe te roepen. Anders dreigen de Armenen in Azerbeidzjan zonder verwarming of elektriciteit te zitten tijdens de barre wintermaanden.”