Nieuws
donderdag, 28 jan 2021

“Banken moeten sneller kredieten verstrekken”

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat de banken niet meer bereid zijn om verder uitstel op leningen toe te staan. “Dit in tegenstelling tot hun houding in de eerste lockdown, toen dit wel nog mogelijk was”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Ik zal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) hierover ondervragen.”

De coronacrisis heeft de onderhandelingspositie van heel wat zelfstandigen tegenover hun bank enorm verzwakt. “Eigenaars van KMO’s worden met de rug tegen de muur gezet en moeten slikken wat de bank beslist”, aldus Vermeersch. “Er bereiken ons dagelijks alarmerende berichten van ondernemers. Zeker uit de zwaar getroffen sectoren.” Het Vlaams Belang vestigt de aandacht op de persoonlijke drama’s die vele zelfstandigen momenteel treffen. “Schrijnende verhalen die niemand onbewogen laten. Soms is men zelfs verplicht het spaarboekje van de kindjes aan te spreken of krijgt men pas uitstel van afbetaling als men investeert in andere financiële producten van de bank.”

“Een goede tien jaar geleden hebben de hardwerkende burgers en ondernemers in dit land de banken gered en het is vandaag tijd dat de banken iets terug doen”

Voor het Vlaams Belang moet hier dringend verandering in komen. “Als er nieuwe belastingen moeten worden ingevoerd, dan kan het voor deze belastingregering niet snel genoeg gaan”, merkt Vermeersch op. “Maar als onze ondernemingen en hun werknemers moeten ondersteund worden, dan gaat het plots allemaal een pak trager.” Het Vlaams Belang benadrukt dat de hardst getroffen sectoren zich al maanden zeer solidair tonen door hun deuren te sluiten. Zonder inkomsten en zonder perfectief. “Maar bij de regering en de ministers zien we diezelfde solidariteit niet”, aldus nog Vermeersch. “De ondernemers moeten opnieuw kansen krijgen bij de banken en de zwaarst getroffen sectoren moeten nu eindelijk eens een duidelijk perspectief krijgen.”

Vermeersch wil van Van Peteghem onder meer vernemen hoe de regering de relatie tussen onze zwaarst getroffen ondernemers en de banken zal herstellen en hoe de onderhandelingspositie van de meest kwetsbare kleine zelfstandigen kan worden versterkt. “De bankenbazooka van Alexander De Croo (Open Vld), toen hij nog minister van Financiën was, blijkt maar een flauw waterpistooltje te zijn”, besluit Vermeersch. “Ik wil ook weten hoe de garantieregeling en het betalingsuitstel zal worden bijgestuurd om de ondernemingen te ondersteunen.”