Nieuws
maandag, 22 mei 2023

Banken verdienen miljarden op kap van kleine spaarder

Foto: iStock. Banken verdienen miljarden op kap van kleine spaarder

Het Vlaams Belang laakt het onredelijk grote verschil tussen de rente op spaarboekjes en die op woonleningen. De Europese Centrale Bank heeft de rente al herhaaldelijk verhoogd, richting 3 procent, maar op het spaarboekje voelen de mensen daar bijna niets van. Wie een lening voor een woning aangaat, voelt de renteverhoging daarentegen maar al te goed. “Vandaag verdienen de banken op deze manier miljarden euro’s, en ze wachten maar al te graag met het optrekken van de rente”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Een onaanvaardbare situatie.”

“U hebt daar een taak te vervullen”, hield Vermeersch in de Kamercommissie minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voor. “U kan uiteraard niet ingrijpen in het beleid van de banken, maar u zou er zich tegen kunnen uitspreken.” De minister durfde het grote verschil tussen wat gegeven wordt op een spaarboekje en wat de bank zelf krijgt voor het deponeren van die gelden bij de centrale bank, echter niet hekelen. “En dat is jammer, want ook het verschil tussen wat men vandaag voor een woonlening moet betalen en wat men krijgt op een spaarboekje, is een regelrechte schande.”

“Veel gepensioneerden kunnen de rente op hun spaarcenten goed gebruiken”

Het Kamerlid aanvaardt niet dat banken hun macht misbruiken om vele miljarden euro’s te verdienen. “Dit is niet zomaar de werking van de markt”, vervolgt Vermeersch. “Wanneer we kijken naar wat banken verdienen in de ons omringende buurlanden, dan ligt de rente daar al een pak hoger. En gelet op wat alternatieve banken, die niet tot de traditionele grootbanken behoren, vandaag al kunnen geven, dan is het duidelijk dat er geen normale marktwerking is. Sommige nichebanken gaan vandaag al tot 2 procent. Ik zeg niet dat er marktafspraken zijn, maar er is toch duidelijk een soort stilzwijgend akkoord tussen de grootbanken om de rente niet te snel op te trekken.”

“Van Peteghem spreekt over een pensioenhervorming”, merkt Vermeersch tot slot op. “Heel wat mensen op leeftijd hebben wat spaarcenten staan en kunnen de rente best gebruiken om hun pensioen wat aan te vullen. Het is eigenlijk een pensioenhervorming op zich om de rente op spaarboekjes wat te verhogen.” Het Vlaams Belang betreurt dan ook ten zeerste dat de minister zich niet eens wil uitspreken over het feit dat het verschil op de Belgische bankenmarkt tussen enerzijds het spaarboekje en wat men krijgt van de centrale bank en anderzijds het spaarboekje en wat men aan een hypothecaire lening moet betalen, schandalig is. “Er worden nu miljarden verdiend op de kap van de kleine spaarder en dat vinden wij onaanvaardbaar.”