Nieuws
vrijdag, 01 apr 2022

Begroting: “de budgettaire teugels worden volledig gevierd”

Het Vlaams Belang reageert bijzonder negatief op de federale begroting, zoals die vandaag door de paars-groene regering werd toegelicht op een persconferentie. “Dit was geen begrotingscontrole maar een loutere opsomming van nieuwe uitgaven”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Het is duidelijk dat deze regering een onvervalste PS-regering is geworden die enkel en alleen nog in staat is over nieuwe uitgaven te beslissen maar geen budgettaire discipline meer aan de dag kan leggen.”

“Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) heeft een opsomming gegeven van miljarden euro’s aan nieuwe uitgaven, goed voor een bijkomend tekort van 4,3 miljard euro, maar daar staat geen enkele budgettaire inspanning of hervorming tegenover”, aldus Vermeersch. “Er is dus geen inspanning geleverd. Enkel de nieuwe uitgaven werden opgelijst. De Belgische overheidsuitgaven behoorden met 55 procent tot de hoogste van Europa en dat zal na deze begrotingscontrole alleen nog maar toenemen.”

“Dit is een onvervalste PS-regering met een begroting op zijn Waals”

“We zijn de eersten om toe te geven dat een aantal uitgaven noodzakelijk zijn. Zoals de uitgaven in het kader van de energiefacturen”, vervolgt Vermeersch. “Maar in andere uitgaven moet worden gesnoeid. Dan denk ik niet alleen aan de 665 miljoen aan leeflonen voor Oekraïners, maar ook aan het politiek systeem waar nagenoeg niets op wordt bespaard, noch op de migratiefactuur die al oplopende was lang voor de oorlog in Oekraïne.”

“Maar in tegenstelling tot andere dossiers, zoals deze over energie en kernuitstap, kwamen de paars-groene excellenties zeer snel tot een akkoord over de begroting”, merkt Vermeersch tot slot op. “Dat er zo vlot een akkoord werd bereikt toont enkel aan dat er geen ernstige begrotingsoefening werd gedaan. Voor ons moet er in deze crisistijden niet blind worden gesaneerd, maar een minimum aan ernst, inspanningen en hervormingen was nodig om de geloofwaardigheid van het begrotingsbeleid te behouden.”