Nieuws
donderdag, 17 aug 2023

Begroting ontspoort steeds meer

Door de stijgende langetermijnrente staat België een jaarlijkse factuur van om en bij de 1 miljard euro te wachten. Het Vlaams Belang waarschuwt al maanden voor een ontsporing van de begroting door de stijgende rente. “Jaarlijks betalen we meer aan rente dan we uitgeven aan het leger, de politie, de brandweer en justitie samen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Na 2,5 jaar Vivaldi heeft dit land geen enkele marge of buffer meer om een volgende schok op te vangen.”

De rente die de Belgische staat moet betalen zal ieder jaar met 0,2 procent toenemen, zo voorspelt de Nationale Bank. Dat betekent jaarlijks een extra factuur van zo’n 1 miljard euro. Op tien jaar tijd zouden de rente-uitgaven daardoor meer dan verdubbelen. Al in 2031 zou de jaarlijkse rentefactuur daardoor oplopen tot een duizelingwekkende 20 miljard euro.

“Na 2,5 jaar Vivaldi is er geen enkele buffer of marge meer om een volgende schok op te vangen”

“Onhoudbaar”, zegt Vermeersch. “We waarschuwden tijdens de meest recente begrotingsbesprekingen al voor die stijgende rentelasten. Nu al betalen de belastingbetalers in dit land jaar na jaar meer aan rente dan aan uitgaven voor het leger, de federale en lokale politie en justitie samen. Als we die immense Belgische schuldenberg niet zouden meezeulen, zouden we dus een dubbele inspanning kunnen leveren om de veiligheid te verhogen, de straffeloosheid aan te pakken en ons militair apparaat te versterken.”

De toenemende rentelasten komen bovenop een al erg grote schuldenput. “De immense Belgische schuldenberg zal toenemen tot ongeziene hoogtes”, besluit Vermeersch. “Alle indicatoren staan op rood. We hebben een tekort dat alleen in voormalige Oostbloklanden zoals Bulgarije en Slovakije slechter is, de hoogte overheidsuitgaven en amper nog economische groei. Na 2,5 jaar Vivaldi is er geen enkele buffer of marge meer om een volgende schok op te vangen. Als het stormt, zal het Belgische schip als eerste van de Europese vloot averij oplopen.”