Nieuws
vrijdag, 08 sep 2023

Begrotingstekort loopt op tot dertig miljard euro

Foto: Vlaams Belang: Begrotingstekort loopt op tot dertig miljard euro

Volgend jaar loopt het begrotingstekort op tot een gigantische dertig miljard euro, of vijf procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo berekende vandaag de krant De Tijd op basis van voorspellingen van het Federaal Planbureau. “En ondertussen stijgt ook de staatsschuld verder”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “We zitten bijna op het dubbel van de Europese begrotingsregels, en het Europese strafbankje lijkt dus niet meer te vermijden. Toekomstige regeringen en generaties staan alleszins voor een loodzware Vivaldi-erfenis.”

Vermeersch wijst erop dat de Europese begrotingsregels opgeschort werden tot het eind van dit jaar. Lidstaten, zoals België, die te maken krijgen met begrotingstekorten die meer dan drie procent van het bbp bedragen, en een schuldgraad van meer dan zestig procent van het bbp hebben, zullen dit jaar geen buitensporige tekortprocedures ondergaan.

“België is echt de zieke man van Europa geworden”

“Maar terwijl de meeste Europese landen wel vooruit boeren, zal België ter plaatse blijven trappelen. Onze economie valt bijna volledig stil”, stelt het Kamerlid vast. “Dat in België, nu ook de economische groei volledig ten grave wordt gedragen, is nieuw. Dit land is echt de zieke man van Europa geworden. Niet enkel de huidige toestand van de overheidsfinanciën is dus bedroevend, maar ook de toekomstige.”

Om de stijgende vergrijzingskosten en intrestlasten te kunnen blijven betalen, is het broodnodig dat onze economie blijft aantrekken. “Er moet nu absoluut worden ingezet op economische groei door slimmer werken”, besluit Vermeersch.  “Via nieuwe productiemethoden moet de arbeidsproductiviteit omhoog, er is nood aan overheidsinvesteringen, en aan onderwijs dat beter is afgestemd op de arbeidsmarkt.”