Nieuws
vrijdag, 04 nov 2022

Beklaagdenbox in terreurproces: “nodeloze verspilling”

Het Vlaams Belang staat ervan versteld dat de beklaagdenbox in het proces tegen de verdachten van de terreuraanslagen van 2016 zomaar eventjes een half miljoen euro hebben gekost. “Initieel bedroegen de kosten om de individuele boxen te bouwen 250.000 euro”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “En door ondoordacht handelen, dat perfect te vermijden was, kwamen daar nog 235.000 euro aan kosten van aanpassingswerkzaamheden bij.”

Het ministerie van Justitie meldde dat de vernieuwde box voor de verdachten is geïnstalleerd. “Niets te vroeg, want het proces over de aanslagen in Zaventem en Maalbeek had op 13 oktober, ruim zes jaar na de feiten, van start moeten gaan”, aldus Dillen. “Maar de zitting werd uitgesteld tot 5 december omdat de glazen boxen niet alleen ‘stigmatiserend’ waren, maar ook individueel, zodat ze de onderlinge communicatie tussen de verdachten konden bemoeilijken. Ze moesten worden omgevormd tot één gemeenschappelijke ruimte.”

“Justitie is al jaren ondergefinancierd, en toch wordt zoals bij deze beklaagdenbox geld zomaar weggesmeten”

“De aanpassingswerken zijn een nodeloze verspilling van 235.000 euro belastinggeld”, vervolgt Dillen. “Justitie heeft zes en een half jaar voorbereidingstijd gehad en toch sloeg men er nog in een ondoordachte constructie neer te zetten. Op voorhand even nadenken en verifiëren wat juridisch correct is, had bijna een kwart miljoen kunnen besparen.”

“Dat Justitie sinds decennia stiefmoederlijk behandeld wordt, is algemeen geweten. Tolken en andere medewerkers worden laattijdig of niet betaald en in de rechtbanken regent het binnen en liggen dossiers letterlijk te beschimmelen”, merkt Dillen tot slot op. “In de beleidsverklaringen van de Justitieministers vormen besparingen noodzakelijkerwijze de rode draad. Het is erg dan te moeten vaststellen dat men beter in verkwisten is dan in besparen.”