Persberichten
maandag, 26 mrt 2018

Belastingbetaler draait op voor genitale verminkingen

“Dokters die vrouwenbesnijdenissen uitvoeren moeten worden geschorst”.  Dat zegt Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas in een reactie op de onthullingen dat Belgische artsen in de uitvoering van hun ambt vrouwenbesnijdenissen uitvoeren.

Al meer dan 10 jaar stelt het Vlaams Belang het oprukkend probleem van de religieuze vrouwenverminking aan de kaak. “Het traditioneel wegsnijden van vitale stukken van het vrouwelijke geslachtsorgaan is geen besnijdenis om medische redenen maar een gewelddadige genitale verminking”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas die  onthutsende cijfers bemachtigde bij Sociale zaken.

Daaruit blijkt dat de terugbetaling van besnijdenissen in ons land de laatste jaren gevoelig steeg. In 2016 liep de terugbetaling zelfs op tot 2,7 miljoen euro. Hoewel de classificatie ‘besnijdenis’ hier enkel doelt op chirurgische ingrepen om medische redenen worden, blijkt uit het onderzoek van het medisch vakblad Mediquality dat dokters in onder meer Mechelen, Brussel, Luik en Charleroi rituele besnijdenissen uitvoerden onder het mom van een chirurgische ingreep om medische redenen. "Op die manier kleurt men zogenaamd binnen de lijntjes van de RIZIV-nomenclatuur, terwijl men eigenlijk fraude pleegt", reageert Pas.

Dat dokters overgaan tot dergelijke gruweldaden gaat volgens het Vlaams Belang-Kamerlid regelrecht in tegen de eed van Hippocrates, waarbij iedere arts zweert zich steeds te zullen inzetten in het belang van de gezondheid van zijn patiënten. "Nog cynischer is het feit dat men het bovendien frauduleus probeert te klasseren en afwimpelt op de belastingbetaler. Dokters die zich hieraan bezondigen dienen te worden geschorst door de bevoegde Provinciale Geneeskundige Commissie. Een grondig onderzoek dat de rotte appels eruit haalt dringt zich dan ook meer dan ooit op.”

Bijlage: antwoord 1851 minister De Block op vraag van Barbara Pas 

Klaas Slootmans
Perswoordvoerder