Nieuws
maandag, 25 apr 2022

Belastingcontroleurs moeten bereikbaar zijn

De Koninklijke Vereniging van Accountants en Boekhouders van België heeft onlangs bericht gekregen van de administratie van de fiscus dat het de bedoeling is om alle directe e-mail- en telefoonverkeer te deactiveren. “Je kan de behandelende belastingcontroleurs voortaan dus niet meer contacteren”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch, die hierover minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) ondervroeg. “Dit is in het nadeel van de belastingplichtigen en van alle cijferberoepen.”

“Vandaag is het zo dat het telefoonverkeer reeds drastisch werd teruggeschroefd”, aldus Vermeersch. “Accountants, boekhouders en fiscalisten moeten zich behelpen met een algemeen nummer, waar niet steeds een antwoord volgt. Alle mailverkeer zou verlopen via MyMinFin en eBox, maar dit is volgens de cijferberoepen compleet onwerkbaar.”

“Ook de beroepsvereniging ziet de onbereikbaarheid van de belastingcontroleurs als bijzonder nadelig”

“De communicatie, of net het gebrek daaraan, over het verdwijnen van de telefoonnummers en emailadressen van de belastingcontroleurs was bijzonder ongelukkig en nefast”, vervolgt Vermeersch. “Het moest in alle stilte, om niet te zeggen in het geniep, gebeuren. Maar de maatregel had een impact op de cijferberoepen, waarvan men weet dat zij in de covid-periode bijzonder fel geplaagd zijn met bijzonderheden als overbruggingsrecht en coronawerkloosheid. Dat alles heeft hun werkzaamheden extra lastig gemaakt.”

“Wij roepen de minister op om nogmaals rond de tafel te gaan zitten”, besluit Vermeersch. “Hij moet zijn oor te luisteren leggen en bekijken op welke manier wij die communicatie kunnen veranderen. We moeten dergelijke non-communicatie in de toekomst kunnen vermijden, zodat die beroepen niet opnieuw verontrust worden.”