Nieuws
vrijdag, 03 feb 2023

Beleidsverklaring Ontwikkelingssamenwerking: "aanbevelingen schaamteloos weggestemd"

Foto: iStock. Beleidsverklaring Ontwikkelingssamenwerking: aanbevelingen schaamteloos weggestemd

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken stemde recent over de beleidsverklaring van kersvers minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). Vlaams Belang hekelt het voortzetten van de Sinterklaaspolitiek van ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Meryame Kitir (Vooruit). “Belastinggeld kan niet verkwist worden, zeker niet in tijden van energie- en koopkrachtcrisis”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “We formuleerden daarom weloverwogen aanbevelingen, maar die werden door Vivaldi zonder slag of stoot weggestemd. Hemeltergend.”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de algemene gang van zaken in de commissie. “De meerderheid liet namelijk lang op zich wachten voor een quorum, dus kon de zitting een tijdje niet aanvangen”, aldus Samyn. “Met hun gedrag tonen de Vivaldi-parlementairen bijzonder weinig respect, zowel voor de oppositie als voor de eigen minister. Wij bereiden ons voor en maken ons vrij om een gedegen debat te houden over de beleidsverklaring. Als de meerderheid dan veel te laat arriveert, toont dat weinig interesse in het parlementair werk en in het werk van hun eigen regering.”

“Koppel strikte voorwaarden aan ontwikkelingshulp”

Vlaams Belang is traditioneel erg sceptisch over ontwikkelingshulp, zeker in tijden waarin de gewone Vlaming het economisch zwaar te verduren krijgt. “We dienden aanbevelingen in, voornamelijk om ontwikkelingshulp aan strikte voorwaarden te koppelen zodat deze ook voor onze mensen kan renderen”, besluit Samyn. “Zo stelden we voor om ontwikkelingsgeld afhankelijk te maken van een terugname van illegalen, de strijd tegen illegale migratie, goed bestuur en de strijd tegen terrorisme. Maar onze aanbevelingen werden schaamteloos weggestemd, zowel door meerderheid als oppositie.”