Nieuws
dinsdag, 19 mrt 2024

België bijna duurste land om te leven

Foto: iStock. België bijna duurste land om te leven

Het Vlaams Belang vindt het ronduit ongelooflijk dat de Vivaldi-regering zich op de borst durft kloppen omdat ze onze koopkracht zo goed zouden hebben beschermd. “Uit alle cijfers blijkt juist dat het leven bijna nergens in de eurozone zo duur is als in België”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “En die trieste waarheid hebben we aan het gebrek aan beleid van Vivaldi te danken.”

Sinds februari is de Belgische inflatie bijna de hoogste van de Eurozone. Terwijl het gemiddelde Europese inflatiecijfer in februari daalt, stijgt in België de inflatie. Vooral voeding is duurder geworden. Het effect van de gedaalde energieprijzen is inmiddels uitgewerkt. “Maar zelfs als we de voedings- en energie prijzen buiten beschouwing laten en alleen naar de kerninflatie kijken, zien we dat die in België hoger is dan het gemiddelde van de eurozone”, stelt Van Lommel vast. “Onze koopkracht staat dus onder druk.”

Het is vooral problematisch dat de Belgische inflatie bij de hoogste van de eurozone is, omdat het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) er op gericht is om de gemiddelde inflatie voor de gehele Eurozone te verbeteren en rond de twee procent te doen uitkomen. Landen die boven dat gemiddelde zitten, zoals België, moeten dus zelf met oplossingen over de brug komen, de ECB zal daar niet voor zorgen. “Het kibbelkabinet Vivaldi is daar echter niet toe in staat, ze rekenen er steevast op dat alles wel vanzelf in orde komt”, aldus Van Lommel. “De situatie dreigt zo te escaleren.”

“We moeten de oorzaken van de hoge inflatie aanpakken”

De hogere inflatie is niet alleen slecht nieuws voor de huishoudens, maar ook voor bedrijven. De meeste ondernemingen hebben wat buffer om enkele tegenslagen te incasseren, maar dat kan niet blijven duren. “Vooral de bouwsector heeft al bijzonder moeilijk wegens de duurdere grondstoffen en de gestegen rente op hypotheekleningen”, gaat Van Lommel verder. “Als een bedrijf uiteindelijk in moeilijkheden geraakt, zullen ook een heleboel gezinnen in de problemen komen.”

Het Vlaams Belang wil de oorzaken van de hoge inflatie aanpakken, via maatregelen op alle niveaus, zowel het Europese, het federale als het Vlaamse niveau. Het monetair beleid van de ECB is immers mede een oorzaak van de hoge inflatie. “Op federaal niveau moeten prijsverhogende belastingen zoals btw en accijnzen worden verlaagd en een minimumrente op spaargeld worden ingevoerd”, besluit Van Lommel. “Op het Vlaamse niveau willen we met een participatie in kerncentrales de energieprijzen kunnen beheersen.”