Nieuws
maandag, 13 jul 2020

“België blijkt in toenemende mate aantrekkelijke bestemming voor asielzoekers”

43 procent van de asielzoekers in dit land kwam binnen via een andere EU-lidstaat die voor hun aanvraag en opvang verantwoordelijk is. Dit hoge percentage van zogenaamde ‘Dubliners’ toont aan dat België een zeer aantrekkelijke asielbestemming blijft én dat de EU-plannen voor een verplicht spreidingsmechanisme tot mislukken gedoemd zijn. In een reactie stelt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) dat de cijfers die vandaag aan het licht kwamen, boekdelen spreken: “Ze tonen zonneklaar aan dat België in toenemende mate een aantrekkelijke bestemming is. En dat verbaast niemand, want in tegenstelling tot andere Europese landen, blijft het beleid in dit land al jaren beperkt tot sussende praatjes en vrijblijvende aankondigingen.”

“Maatregelen die wél een impact zouden kunnen hebben – waaronder een verstrakking van de regels voor gezinshereniging en een geloofwaardig uitwijzingsbeleid – blijven tot op heden uit”, klaagt Van Langenhove verder aan. De aankondiging van migratieminister Maggie De Block (Open Vld) om voor de ‘Dubliners’ extra plaatsen in de gesloten terugkeercentra te voorzien, noemt Van Langenhove dan ook een pleister op een houten been. Deze maatregel dreigt immers ten koste te gaan van het – nu reeds desastreuze – terugkeerbeleid van illegalen naar niet-Europese landen van herkomst. “Wat we nodig hebben is niet meer plaatsen voor ‘Dubliners’ binnen de bestaande capaciteit, maar een dringende uitbreiding van de capaciteit voor de gedwongen terugkeer.”

Ook op dat vlak bleef het tot op heden echter bij aankondigingspolitiek: terwijl in 2017 een ‘Masterplan’ werd goedgekeurd waarin werd voorzien dat de capaciteit in de gesloten centra tegen 2020 zou opgevoerd worden tot 1.066 plaatsen, kwamen er ondertussen hooguit een vijftigtal plaatsen bij.

Van Grieken over nieuwe cijfers illegale asielzoekers: “Illegale immigratie moet niet worden gespreid; ze moet worden gestopt”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stelt op zijn beurt dat de cijfers die vandaag aan het licht kwamen niet alleen aantonen dat dat het Belgische asiel- en migratiebeleid compleet in de soep is gedraaid, maar dat ook het Europese niveau faalt. “In de vele oeverloze discussies over een zogenaamd Europees spreidingsplan, wordt er telkens opnieuw aan voorbijgegaan dat heel wat illegale immigranten die Europa binnen komen via landen zoals Spanje, Italië en Griekenland, zichzelf (ver)spreiden”, aldus Van Grieken.

In plaats van nog eens jaren tijd en energie te verspillen aan een wereldvreemd plan waarover geen consensus bestaat en dat tot mislukken gedoemd is, zo klinkt het, moet de EU eindelijk werk maken van “twee zaken waarover heel wat meer eensgezindheid bestaat en die bovendien meer dan nodig zijn: het tegengaan van de illegale instroom en het daadwerkelijk repatriëren van degenen die hier geen recht hebben op asiel.” Kortom: “Illegaliteit moet niet worden beheerd of gespreid, ze moet worden gestopt.”