Nieuws
dinsdag, 18 jun 2024

België hoestte 251 miljoen euro boete op voor fraduleuze Chinese import

Foto: iStock. België hoestte 251 miljoen euro boete op voor fraduleuze Chinese import

Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op het nieuws dat België 251 miljoen euro boete betaald heeft aan de Europese Commissie voor frauduleus geïmporteerde Chinese textiel. Dat maakte de Franstalige krant L’Echo vandaag bekend. De betaling is nooit door de federale regering aangekondigd of geopenbaard. Dit getuigt van een compleet gebrek aan transparantie van Vivaldi, en van een blijvende afhankelijkheid van goedkope Chinese import”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Die oneerlijke concurrentie is nefast voor onze eigen maakindustrie.”

Volgens meerdere bronnen van L’Echo en de FOD Financiën zou België op 27 juli 2021 zo’n 251,24 miljoen euro hebben overgeschreven aan de Europese Commissie.  Het ging om een boete op vraag van OLAF (het Europees Bureau voor Fraudebestrijding) voor grootschalige fraude op Belgische bodem met ingevoerde Chinese textiel en schoeisel. “Dat de regering deze monsterboete van een kwart miljard euro niet de moeite waard vindt om te melden aan de eigen bevolking is zonder meer schandalig”, aldus Ponthier.

“De Belgische geopolitieke ambities rond China blijven een lege doos”

Naast het gebrek aan transparantie door de federale regering hekelt het Vlaams Belang ook de voortdurende afhankelijkheid van goedkope Chinese producten. Nochtans beloofde de Vivaldi-regering en de EU om een strategisch autonomere koers in te zetten en afhankelijkheden van Peking af te bouwen. “We zien voor de zoveelste keer dat de Belgische geopolitieke ambities rond China een lege doos blijven”, gaat Ponthier verder. “We organiseren zelf het verdwijnen van onze eigen maakindustrie, die niet met de lage Chinese prijzen kan concurreren.”

Het Vlaams Belang eist van de federale regering in lopende zaken volledige transparantie. “Het is verre van normaal dat men dit soort grootschalige fraude niet communiceert aan het parlement en de burgers”, concludeert Ponthier. “Wij eisen daarom een onafhankelijk onderzoek naar de feiten en roepen op aan de betrokkenen om hun verantwoordelijkheid te nemen.”