Persberichten
woensdag, 11 okt 2023

België stuurt F-16’s naar Oekraïne: “Ondoordachte beslissing, zonder studie en tegen advies Defensie”

Foto: iStock. België stuurt F-16’s naar Oekraïne: “Ondoordachte beslissing, zonder studie en tegen advies Defensie”

Het Vlaams Belang vindt de beslissing van de Belgische regering om F-16’s naar Oekraïne te sturen ondoordacht. Defensieminister Dedonder (PS) kondigde de levering van die toestellen aan op radio Bel RTL vanmorgen. Steun aan Oekraïne is nodig, maar het advies van Defensie over de F-16’s was negatief en er is nog maar net een studie naar de wenselijkheid ervan opgestart”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier, “Dit is ondoordacht, met risico op escalatie van het conflict en verdere aantasting van onze eigen defensiecapaciteit.” 

Naar aanleiding van het bezoek van Oekraïens president Zelensky aan Brussel vandaag, kondigde minister Dedonder aan dat België F-16’s zal leveren aan Kiev. Gevechtsvliegtuigen stonden al langer op het verlanglijstje van de Oekraïeners. Vlaams Belang is echter kritisch voor die aankondiging. “Op een parlementaire vraag van mij hierover, antwoordde de minister dat ze een studie naar de mogelijkheid van het leveren van F-16’s zou opstarten”, verklaart Ponthier, “Maar men doet dus al grootse aankondigingen zonder de resultaten van die studie af te wachten.”

“Op een parlementaire vraag van mij hierover, antwoordde de minister dat ze een studie naar de mogelijkheid van het leveren van F-16’s zou opstarten”

Ook Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman is scherp voor de beslissing van de regering. “We mogen het risico op escalatie en represailles van Rusland ten aanzien van België niet onderschatten”, stelt Creyelman, “Steun aan Oekraïne is nodig, maar we moeten waakzaam blijven voor een opbod. Zeker in een oorlog tegen een kernmacht.”

Het Vlaams Belang heeft ook een probleem met de levering van F-16’s, omwille van onze eigen defensiecapaciteit. “Zoals ex-vice-CHOD generaal Marc Thys en Defensie aangaven zit onze krijgsmacht nu al op zijn tandvlees”, concludeert Creyelman, “We kunnen niet blijven leveren wat we zelf nodig hebben voor onze operaties en de bewaking van ons territorium.”