Nieuws
donderdag, 27 mei 2021

“Belgische cyberbeveiliging is zo lek als een zeef”

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat hackers al twee jaar lang ongestoord interne e-mailcommunicatie van de FOD Binnenlandse Zaken zouden hebben kunnen inkijken. “Nog niet langer dan enkele weken geleden was er een DDOS-aanval”, zegt Kamerlid Erik Gilissen (Vlaams Belang), die over de cyberbeveiliging vandaag in de Kamer eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) interpelleerde. “En nu blijkt dat opnieuw computersystemen van de overheid werden gehackt.”

“Waarschijnlijk worden de hackers aangestuurd vanuit China”, aldus Gilissen. “Het is dan ook onvergeeflijk en het getuigt van een onthutsende laksheid dat ze twee jaar lang ongestoord kunnen rondneuzen in de data van de FOD Binnenlandse Zaken. En het is veelzeggend dat een specialist van de Belgische inlichtingendiensten deze week stelde dat sommige derdewereldlanden een betere cyberbeveiliging hebben dan wij.”

“Blijkbaar is de Belgische cyberbeveiliging al even lek als die van de wapendepots bij Defensie”

Nu het twee jaren duurde alvorens iemand kon vaststellen dat men gehackt wordt, stelt het Vlaams Belang zich terecht de vraag welke systemen van de overheid er momenteel nog allemaal gehackt zijn zonder dat we het weten. “De overheid wil wel meer en meer ingrijpen in het privéleven en in de privacy van de burgers”, vervolgt Gilissen. “Maar die overheid blijkt niet in staat te zijn om de gegevens veilig te beheren.”

“De cyberbeveiliging van de overheid laat duidelijk heel veel te wensen over, en het ergste is dat diezelfde overheid dat blijkbaar allemaal wat minimaliseert”, besluit Gilissen. “Hoe kan men verwachten dat de burger op die manier nog vertrouwen heeft in de overheid?”