Nieuws
donderdag, 09 feb 2023

Belgische hulp in Turkije: “Wanbeheer en politieke spelletjes kosten mensenlevens”

Het Vlaams Belang betuigt haar medeleven ten aanzien van de duizenden slachtoffers na de verwoestende aardbeving en hekelt de teloorgang van het Belgische noodhulpteam B-Fast. België stuurt namelijk enkel een veldhospitaal dat pas volgende week volledig operationeel zal zijn. “Bij dergelijke rampen zijn de eerste 72 tot 100 uur cruciaal om nog overlevenden van onder het puin te halen en dit is dan ook ruim te laat voor eerste hulp”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. De teloorgang van B-Fast is het gevolg van een roekeloze besparingspolitiek van vorige legislaturen en de Vivaldi-regering die de capaciteiten van B-Fast niet versterkt heeft. Dit is echter niet gebeurd en daardoor is onze hulp in Turkije ‘too little, too late’. ”

Na de verwoestende aardbeving in Turkije snellen allerlei landen te hulp met zoek- en reddingsteams om mensen van onder het puin te halen. Eén land laat echter op zich wachten: België. Pas twee dagen nadat de humanitaire catastrofe zich voltrok, vertrekt het eerste Belgische verkennersteam. Later volgen meer hulpverleners, die een veldhospitaal moeten uitbouwen dat pas volgende week donderdag volledig operationeel zou zijn. “Bij dergelijke rampen zijn de eerste 72 tot 100 uur cruciaal om nog overlevenden van onder het puin te halen en dit is ruim te laat voor eerste hulp”, aldus Samyn. “Het is ook hemeltergend dat we niet meer over een search-and-rescuecapaciteit beschikken, maar enkel een veldhospitaal kunnen sturen. Hoewel Vivaldi geld op overschot heeft voor waanzinnige klimaatprojecten in Afrika, laten ze het afweten wanneer ze écht mensen kunnen helpen.”

“Onze zoek-en-reddingscapaciteit is volledig in rook opgegaan”

Vroeger stond het Belgische noodhulpteam B-Fast nochtans internationaal bekend om zijn expertise bij “search and rescue”-missies, maar die tijd lijkt lang vervlogen. Deze aardbeving in Turkije is namelijk niet de eerste keer dat de Belgische noodhulp tekortschiet. Eerder sloeg het reddingsteam van B-Fast al een mal figuur wanneer ze te laat aankwamen voor hulp bij een aardbeving in Nepal, in 2015. Daarna volgde de mislukte hulpactie na de orkaan in Haïti in 2016 en bij de enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet in 2020 stuurde België zélfs geen hulpteam. “De teloorgang van B-Fast is het gevolg van een roekeloze besparingspolitiek van vorige legislaturen, waardoor onze zoek-en-reddingscapaciteit in rook is opgegaan”, vervolgt Samyn. “Dit in combinatie met politiek gekibbel tussen de vijf verschillende bevoegde departementen leidde tot een zeer negatieve audit in 2019, waarna ze hun internationale licentie verloren. Het search-and-rescueteam mocht voortaan enkel in eigen land opereren.”

Het gevolg is dus dat België nu enkel een veldhospitaal kan aanbieden aan Turkije, dat pas volgende week donderdag volledig ontplooid zal zijn. Daarvoor wijst Vlaams Belang niet enkel naar de keuzes van vorige regeringen. “Ook Vivaldi treft schuld”, concludeert Samyn. “In het regeerakkoord staat duidelijk dat men ook de piste van “search-and-rescue” zou onderzoeken om de capaciteiten van B-Fast te versterken. Dit is echter niet gebeurd en daardoor is onze hulp in Turkije ‘too little, too late’.”