Nieuws
donderdag, 13 jul 2023

‘Belgische jongeren’ geweerd in Nederlandse zwembaden

Het Vlaams Belang schaart zich achter de beslissing die in Nederland werd genomen om voortaan ‘Belgische jongeren’ te weren in openluchtzwembaden. Het is jammer, maar noodzakelijk”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het is weliswaar schrijnend dat Vlaams minister Dalle moord en brand spreekt over de genomen maatregelen. In eigen land slaagt de regering er al jarenlang niet in om de problematiek kordaat aan te pakken, maar ze wijst wie dat wel doet met de vinger.” 

De overlast door zogenaamde ‘jongeren’ waar Vlaamse zwembaden steevast in de zomer mee te maken krijgen, breidt zich nu ook uit naar Nederland. Meisjes klagen dat ze worden lastiggevallen en er is sprake van intimidatie, mishandeling en bedreiging. De Zeeuwse zwembaden nemen daarom maatregelen om de overlast tegen te gaan. Badmeesters zullen voortaan bodycams dragen, er zal extra beveiliging worden ingezet en de identiteit van de bezoekers zal er nauwgezet worden gecontroleerd. Mensen met de Belgische nationaliteit zijn niet meer welkom, tenzij het inwoners zijn van grensgemeenten zoals Assenede, Zelzate of Stekene. “Die maatregelen komen niet uit de lucht vallen”, aldus Depoortere. “Reeds jaren krijgen zwembaden in Zeeland in de zomer het bezoek van ‘Belgische jongeren’. Bezoek krijgen van hetgeen door de Belgische pers als ‘jongeren’ omschreven wordt, dat wens je je ergste vijand niet toe.”

“De gevolgen van de ‘juiste aanpak’ zien we ieder jaar in de Blaarmeersen” 

Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) spreekt van een ‘verkeerde aanpak’ die ‘te verregaand’ is. De minister drong ook nog eens aan op het creëren van meer recreatiemogelijkheden in de open lucht voor Brusselse jongeren, want dat ligt volgens Dalle aan de bron van de problemen. “Mensen bedreigen, terroriseren, mishandelen en aanranden heeft niets met het zoeken van verfrissing te maken”, zegt Depoortere. “Het gaat om criminaliteit, om misdrijven, begaan door voornamelijk allochtoon tuig uit Brussel, en daar kan enkel met harde hand tegen worden opgetreden. Het is gewoon hallucinant dat politici die al jaren weigeren iets aan de problemen te doen nu met de vinger wijzen naar zij die wel hun verantwoordelijkheid opnemen.”

“De gevolgen van wat volgens Dalle dan wel de ‘juiste aanpak’ is, kunnen we ieder jaar opnieuw aanschouwen in de Blaarmeersen en andere Vlaamse recreatiedomeinen”, merkt Depoortere tot slot op. “We hebben vorig jaar al een ‘KO-plan’ op tafel gelegd om eindelijk komaf te maken met deze in hoofdzaak allochtone zwembadterreur. De Nederlandse aanpak sluit daar perfect bij aan. Enkel door middel van gerichte repressie, harde straffen en een doorgedreven samenwerking van onze politie- en justitiediensten kunnen we de veiligheid herstellen.”