zaterdag, 10 dec 2022

Belgische link in Qatar-schandaal: “sancties moeten volgen”

Belgische link in Qatar-schandaal: “sancties moeten volgen”

Het Europees Parlement davert op haar grondvesten. In het kader van een grootschalig corruptieonderzoek rond omkoping door Qatar viel de politie gisteren binnen op zestien adressen in het Brusselse. Er zou ook een Belgische link zijn. Het Vlaams Belang eist gepaste straffen indien schuld wordbewezen.

De islamitische golfstaat Qatar, die momenteel het WK voetbal organiseert, zou invloed hebben gekocht in het Europees Parlement. In het kader van een onderzoek rond corruptie en witwaspraktijken voerde het federaal parket gisteren zestien huiszoekingen uit en pakte het vier mensen op. Daarbij zou het onder meer gaan om Eva Kaili. Kaili is vicevoorzitter van het Europees Parlement, lid van het Griekse PASOK en een absolute topfiguur binnen de socialistische S&D in het Europees Parlement.

Socialistische vzw spil van corruptie?

Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) reageert. “Gisteren pakte de politie de vicevoorzitter van het parlement op”, aldus Vandendriessche. “Ook haar partner, een parlementair assistent voor de S&D, werd opgepakt en verhoord. Dit toont aan dat de arm van Qatar tot in het hart van het Europees Parlement reikt. Qatar zou immers met petrogeld beslissingen van het Europees Parlement hebben beïnvloed.”

Het corruptieschandaal kent ook een Belgische link. “Het kantoor van de medewerkster van Marie Arena (PS) werd doorzocht en verzegeld, een ander kantoor, dat van een ex-medewerker van Marc Tarabella (PS), was eveneens voorwerp van een huiszoeking”, vervolgt Vandendriessche. “Beide medewerkers, maar ook de partner van Eva Kaili zijn gelinkt aan het Italiaanse ex-Europarlementslid Pier Antonio Panzeri. Panzeri is voorzitter van de linkse vzw Fight Impunity, waar ook een huiszoeking plaatsvond. Het lijkt erop dat deze vzw de spil van het corruptieschandaal is. De website van Fight Impunity leert ons dat de vzw de absolute top van de Europese socialisten huisvest: figuren zoals Bernard Cazeneuve, Federica Mogherini en andere voormalige Europees Commissarissen zijn ereleden van de vzw.”

Niet echt een verrassing

Is dit een verrassing? Volgens Tom Vandendriessche viel het alvast op hoe opvallend mild Eva Kaili zich uitliet over de werkomstandigheden in Qatar, maar Vandendriessche merkt ook een cynisch kantje aan het schandaal.

“Al wekenlang haalt de links-liberale politieke elite uit naar de mensenrechtensituatie in Qatar”, besluit het EP-lid. “Ze zijn geschandaliseerd over hoe Qatar een ander moreel kader heeft dan het onze en dus een andere kijk heeft op seksuele moraal en LGBT-rechten. Qatar is per slot van rekening een conservatief islamitisch land. De cynische realiteit is dat niemand het nog had over andere mensenrechtenkwesties, zoals de belabberde arbeidsomstandigheden in Qatar. Want door middel van betaalde slavenarbeid zal Qatar altijd oneerlijk concurreren met onze markt. Inmiddels deugpronkten politici, onder meer van de socialisten met regenboogarmbanden. Zelfs tot in het halfrond van het Europees Parlement toe. Nu weten we dat ook dit gewoon een show was voor de camera’s. In het openbaar pronken ze wel met regenboogarmbanden, in het duister ontvangen ze Qatarese enveloppes geld.”