Nieuws
dinsdag, 31 jan 2023

Belgische staat leent tegen hoge rente: “tikkende tijdbom”

De Belgische staat heeft vandaag 1,4 miljard euro geleend door de uitgifte van schatkistcertificaten. Het geld wordt geleend aan de hoogste rente sinds 2008. Het Vlaams Belang uit hevige kritiek op de beslissing. “Het begrotingstekort in dit land is onhoudbaar”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “De schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen.”

De leningen die door België aangegaan wordt loopt tot mei aan een rente van 2,42 procent. In december bedroeg die rente nog ‘slechts’ 1,8 procent. Voorheen was er zelfs sprake van negatieve rentes. “De stijgende rente is het logisch gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB)”, reageert Vermeersch. “Maar in het kader van het financiële wanbeleid dat hier gevoerd wordt, is dat erg slecht nieuws. Het is een tikkende tijdbom.”

“Na twee en een half jaar Vivaldi heeft dit land geen enkele financiële buffer meer om een volgende shock op te vangen”

De periode van het gratis leengeld is volgens het Kamerlid definitief voorbij. Zowel de Amerikaanse Centrale Bank als de ECB hebben hun belangrijkste rentetarieven ondertussen verhoogd als reactie op de inflatie. Het is volgens hem dan ook slechts een kwestie van tijd vooraleer de financiële markten en de internationale context België het mes op de keel zullen zetten. “Het zal ertoe leiden dat dat regeringen van dit land gedwongen zullen worden om pijnlijke saneringen op de eigen bevolking door te voeren.”

Het Rekenhof waarschuwde eerder al voor en sneeuwbaleffect op de staatsschuld. “Na twee en een half jaar Vivaldi heeft dit land geen enkele financiële buffer meer om een volgende shock op te vangen”, besluit Vermeersch. “Wanneer er op de financiële markten twijfels beginnen rijzen over de houdbaarheid van de Belgische overheidsfinanciën kan de rente op de gigantische staatsschuld verder omhoog schieten. Om dan nog de uitdagingen van de toekomst te betalen, zullen zich pijnlijke keuzes opdringen. Voor het Vlaams Belang is het dan duidelijk: er mag niet bespaard worden op onze mensen!”