Nieuws
woensdag, 04 nov 2020

Belgische Vereniging voor Intensieve Geneeskunde mag coronapatiënten met handicap niet discrimineren

Het Vlaams Belang onderschrijft de eis van de Nationale Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH). Zij vroegen deze week om gelijke coronabehandeling. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), voorzitter van de Vlaamse Commisie Welzijn vindt dat “onze mensen met een beperking niet de dupe mogen worden in de strijd tegen corona door een vage communicatie op federaal niveau over de ‘ethische‘ richtlijnen inzake wie al dan niet prioritair wordt behandeld”. De partij betreurt dan ook dat het Vlaams niveau de brokken moet lijmen waar het federale niveau tekortschiet.

Personen met een beperking willen garantie op gelijkwaardige covidverzorging. Maar Ingrid Borré, ondervoorzitter van de NHRPH, vreest hier echter voor. Ze is bang dat deze doelgroep onderaan op de lijst zal terechtkomen wanneer medici in een noodsituatie moeten beslissen welke patiënten ze nog intensieve zorg kunnen verlenen. Het Vlaams Belang begrijpt deze angst en wil hiervoor een oplossing.

Sintobin (Vlaams Belang): “Coronapatiënten met een handicap mogen niet achteruit geduwd worden”

Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Intensieve Geneeskunde, belooft zogenaamd dat artsen iedereen op dezelfde manier behandelen. Zij stelden een lijst op met een reeks ethische criteria waaraan dokters hun beslissing moeten toetsen.

Helaas wordt in deze richtlijnen niet gesproken over personen met een beperking waardoor de NHRPH en tevens Vlaams Parlementslid Immanuel de Reuse (Vlaams Belang) vrezen dat artsen een handicap in de praktijk toch zouden meenemen in hun overweging. Ex-minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) was weinig geruststellend toen ze in april in een brief aan de Belgische Vereniging voor Intensieve Geneeskunde suggereerde dat een handicap net wel een voorwaarde was.

Bovendien zijn er in Wallonië tijdens de eerste golf getuigenissen geweest over besmette mensen met een handicap, die vanuit hun instelling niet naar het ziekenhuis werden overgebracht. Zulke wantoestanden wil Sintobin op Vlaamse bodem absoluut niet zien gebeuren. “Het is niet omdat iemand een beperking heeft dat je deze persoon mag verwaarlozen en hem moet laten gaan in de strijd tegen corona.” Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor om in de ethische richtlijnen garanties voor coronapatiënten met een handicap te steken. Sintobin zal de bevoegde minister hierover volgende zitting ondervragen.