Nieuws
donderdag, 06 apr 2023

Belgische werkzaamheidsgraad van 80 procent quasi onmogelijk

Een werkzaamheidsgraad van 80 procent halen in 2030 zal waarschijnlijk onmogelijk zijn, zelfs wanneer alle werklozen geactiveerd worden. Dat kopt de RTBF, de Franstalige tegenhanger van de VRT. Toch blijft de Vivaldi-regering uitgaan van dit scenario. “Wanneer zelfs de RTBF, een schoolvoorbeeld van de systeemmedia, Vivaldi niet meer kan verdedigen, is het overduidelijk dat de waarheid teveel geweld wordt aangedaan”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “De dramatisch lage tewerkstellingscijfers in Brussel en Wallonië zijn het grootste obstakel voor een werkzaamheidsgraad van 80 procent.”

Het grootste obstakel voor een werkzaamheidsgraad van 80 procent, is het grote aantal niet-werkenden in Brussel en Wallonië. Terwijl in Vlaanderen de werkzaamheidsgraad groeide naar 76,4 procent, blijft deze steken op ongeveer 65 procent in de hoofdstad en het zuiden van België. “Dit toont overduidelijk aan dat het beleid in de regio’s waar het zwaartepunt van de Vivaldi-regering ligt niet deugt”, zegt Verreyt. “Het Vivaldi-model zorgt niet voor meer tewerkstelling. Het is dan ook misplaatst dat de regering blijft hopen op een werkzaamheidsgraad van 80 procent.”

Het feit dat de kloof tussen Vlaanderen enerzijds en Brussel en Wallonië anderzijds alleen maar toeneemt, onderstreept dit. Zo daalde de tewerkstelling in Brussel en Wallonië het laatste kwartaal van 2022, terwijl deze in Vlaanderen bleef stijgen. “Zo lang Brussel en Wallonië blijven teren op Vlaanderen voor de financiering van de sociale zekerheid, worden ze niet gestimuleerd om meer mensen aan het werk te krijgen”, aldus Verreyt. “Dit blijkt duidelijk uit de cijfers.”

Door de lage tewerkstelling in Brussel en Wallonië heeft ook de RTBF grote twijfels over de haalbaarheid van een werkzaamheidsgraad van 80 procent. “Geen wonder dat zelfs de mainstream media zich vragen stellen bij het Vivaldi-verhaal”, gaat Verreyt verder. “Ze leggen zichzelf een doel op, maar ondernemen niets om dit te bereiken. Een zoveelste voorbeeld van het non-beleid van deze regering.”