Nieuws
dinsdag, 29 nov 2022

“Belirisfondsen schieten hun doel voorbij”

Foto: iStock. “Belirisfondsen schieten hun doel voorbij”

In de Commissie Federale Instellingen verdedigde minister Karine Lalieux (PS) het luik Beliris van haar beleidsnota. “Ze kwam bij die gelegenheid ongegeneerd het doorsluizen van belastingsgeld goedpraten, naar het Brussels Gewest enerzijds, en naar bevriende rood-groene en blauwe burgemeesters anderzijds”, zegt Kamerlid Pieter De Spiegeleer. “En dat dan nog voor projecten die door de Vlaming niet eens worden gedragen.”

“De Belirisfondsen dienen zogenaamd om projecten te financieren die de uitstraling van het Brussels Gewest moeten bevorderen”, aldus De Spiegeleer. ”In 2023 en 2024 zal daarvoor zomaar eventjes 270 miljoen euro aan federaal geld worden toegewezen.”

“Met de Belirisfondsen stroomt Vlaams belastingsgeld naar Brussels Gewest”

“Maar het barslechte imago van het Brussels Gewest zal niet verbeteren met de aanleg van een zoveelste speeltuin of door een voetgangersbrug naar een of andere vrouwenrechtenactiviste te vernoemen”, vervolgt De Spiegeleer. “Daarvoor dient ingezet te worden op andere domeinen, dat werd de voorbije dagen nog maar eens een keertje pijnlijk duidelijk.”

“Het dagdagelijkse geweld drukt ons met de neus op de feiten. Verandering brengen in het negatieve beeld kan enkel door een keiharde aanpak van de criminaliteit, de drugbendes, de illegaliteit en de overlast”, besluit De Spiegeleer. “Het is dan ook behoorlijk cynisch dat men in 2023 de dertigste verjaardag van de Belirisfondsen gaat vieren. Die fondsen schieten al dertig jaar hun doel voorbij.”