Nieuws
vrijdag, 04 nov 2022

Bescherm onze boeren

Partijvoorzitter Tom Van Grieken is op bezoek geweest bij een Vlaamse landbouwer om samen met hem de plannen van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te bespreken. Het zijn verwoestende en ronduit waanzinnige plannen”, stelt Van Grieken. Het stikstofakkoord en het mestactieplan dreigen de finale doodsteek te worden voor de al zo lang stiefmoederlijk behandelde Vlaamse landbouw.

Het mestactieplan 7 of MAP 7 is een reeks aan maatregelen die het gebruik van meststoffen reguleren, dit in het kader van de waterkwaliteit. “Helaas komen de maatregelen van Demir neer op botte teel- en oogstverboden en zal de minister menig landbouwbedrijf het faillissement injagen”, aldus Van Grieken. “80 procent van de aardappeloogst zou bijvoorbeeld al onder zo’n verbod vallen, en dat op een ogenblik dat de Oekraïnecrisis bewijst hoe strategisch belangrijk eigen voedselproductie is. Bovendien is het niet zo dat onze boeren zorgen voor de meeste watervervuiling, wel doen ze de meeste inspanning tegen vervuiling.”

“En ook waar het gaat over de stikstofuitstoot zijn de boeren het slachtoffer van Demirs beleid”, vervolgt Van Grieken. “Het Vlaams Belang is de laatste om te beweren dat een overmaat aan stikstof geen kwalijke gevolgen kan hebben en dat er niets moet veranderen, maar we mogen dogmatische groene waanzin niet laten zegevieren over het gezond boerenverstand. We moeten inzetten op techniek en innovatie, want er zijn wel degelijk alternatieven voor de regels van Demir die zonder overleg aan de landbouwers werden opgelegd.”

“Het Vlaams Belang steunt onze boeren en wil hen allemaal een hart onder de riem steken”

“Door de plannen van de Vlaamse Regering, en van minister Demir in het bijzonder, zal het voor de Vlaamse landbouwers bijzonder moeilijk worden om nog opvolgers te vinden”, besluit Van Grieken. “Laat staan dat ze al aan de financiële middelen zouden geraken om de nodige investeringen te kunnen doen. Het is een vooruitzicht dat niet enkel de landbouwers uit hun slaap moet houden, maar ons allemaal. Want als de jonge boeren hier geen toekomst meer hebben, wordt niet alleen het eten op ons bord veel duurder, we zullen ook volledig afhankelijk worden van het buitenland.”

De reportage van voorzitter Van Grieken op bezoek in een Vlaams landbouwbedrijf kan u hier bekijken.