Nieuws
dinsdag, 02 nov 2021

Bescherming van onze buitengrenzen verdient financiële steun

Het Vlaams Belang wil dat landen die op dit moment voor bescherming aan onze buitengrenzen zorgen ten volle gesteund worden. “Die steun mag niet beperkt blijven tot het uitspreken van eenvoudige en vrijblijvende solidariteitsverklaringen en hulp bij het inrichten van opvangcentra”, zegt volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove. “Wanneer het de Europese Commissie menens is met de bescherming van de buitengrenzen, moet ze ook de versnelde uitbouw van fysieke barrières financieel ondersteunen.”

Sinds de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko besloot illegale migranten als politiek wapen tegen Europa in te zetten, worden Letland, Litouwen en Polen geconfronteerd met een ware immigratiecrisis. Om de stijgende druk op de grenzen het hoofd te bieden, besliste het Poolse parlement formeel tot de uitbouw van een permanente fysieke grensbarrière. “Maar voor de kostprijs ten belope van 353 miljoen euro mag Polen alleen opdraaien”, aldus Van Langenhove. “De Europese Commissie liet recent weten dat ze niet van plan is financieel bij te dragen aan de bouw van fysieke barrières aan de EU-buitengrenzen, alhoewel daar door twaalf EU-lidstaten was op aangedrongen.”

“Europa moet voor haar bescherming letterlijk en figuurlijk grenzen stellen”

Het Vlaams Belang vindt deze gang van zaken onbegrijpelijk en benadrukt dat de gevolgen van deze crisis niet beperkt zullen blijven tot de landen aan de noordoostelijke grens van de Europese Unie, aangezien de favoriete bestemming van de illegale immigranten nu eenmaal ergens in Noordwest-Europa ligt. “Een en ander wordt ondertussen door de feiten bevestigd”, vervolgt Van Langenhove. “Zo wordt ook Duitsland in toenemende mate geconfronteerd met een instroom van illegale immigranten die, eenmaal Polen binnengeraakt, verder doorreizen en illegaal de Pools-Duitse grens oversteken. Niets wijst erop dat er onmiddellijk beterschap zit aan te komen, wel integendeel.”

“Een daadkrachtig antwoord ter ondersteuning van de landen die op dit moment onze buitengrenzen beschermen mag niet langer uitblijven”, besluit Van Langenhove. “Niet alleen moet de uitbouw van fysieke barrières financieel worden ondersteund, er moet ook druk uitgeoefend op derde landen van waaruit de georganiseerde vluchten met illegale immigranten naar Wit-Rusland vertrekken. En degenen die illegaal EU-grondgebied hebben bereikt en geen recht hebben op asiel moeten daadwerkelijk naar hun landen van herkomst worden teruggestuurd.”