Nieuws
vrijdag, 05 jul 2024

In beslag genomen drugs moet sneller vernietigd worden

Foto: iStock. In beslag genomen drugs moet sneller vernietigd worden

Voor de tweede keer in een goed jaar tijd konden inbrekers een grote partij drugs en sigaretten stelen uit een depot van de douane op Brussels Airport. “De FOD Financiën gaat er bij de luchthavenuitbater Brussels Airport Company nu op aandringen om de gebouwen beter te beveiligen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch, die aandringt op een snellere vernietiging van inbeslag genomen goederen en op een betere beveiliging. “Het is onbegrijpelijk dat dit na de eerste diefstal niet nodig werd bevonden.”

De diefstal vond eind vorige week plaats in een loods van Brucargo, waar alle goederen die de douane in beslag neemt, worden opgeslagen. Bij het gebeuren werden indrukwekkende hoeveelheden drugs, tabak en sigaretten buitgemaakt. Het zou volgens de FOD Financiën gaan om 29 kilogram cannabis, 1.392 kilogram waterpijptabak, 75 kilogram versnijdingsmiddel voor cocaïne, en 269.000 sigaretten. “De vorige diefstal uit die bewuste loods dateert van april 2023”, herinnert Vermeersch zich. “En toen werd in de media benadrukt dat het eigenlijk om een goed beveiligd gebouw ging, waar je zonder badge niet in geraakt.”

“Op termijn gaan beveiligen volstaat niet”

“Blijkbaar schort er wel iets met de beveiliging. De woordvoerster van Brussels Airport, Ihsane Chioua Lehkli, weet nu in de pers te melden dat eerstdaags extra bewakingscamera’s geplaatst zullen worden aan het magazijn van de douane, en dat ‘op termijn’ het hele terrein van de douane aan de cargo volledig vernieuwd zal worden”, gaat Vermeersch verder. “Maar er is niet ‘op termijn’ maar dringend een betere beveiliging nodig. En die had er al na de eerste diefstal moeten komen. Het is onbegrijpelijk en zelfs nalatig dat hiervoor eerst een tweede inbraak nodig was.”

Het Vlaams Belang dringt niet enkel aan op een betere beveiliging van het domein van de douane aan de Brusselse luchthaven, maar ook op een snellere vernietiging van de in beslag genomen goederen. “Inbrekers zullen zich vanzelfsprekend niet meer aandienen wanneer ze weten dat er niets meer te rapen valt”, besluit Vermeersch. “Ik ga de minister van Financiën hierover aanspreken.”