Persberichten
woensdag, 13 sep 2023

Beslissing Raad van State doorprikt PR-stunt de Moor

Het Vlaams Belang is niet verbaasd dat de Raad van State de beslissing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor om geen alleenstaande mannen nog asielopvang te verschaffen schorst. “Van in het begin was duidelijk dat dit pure symboolpolitiek was”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het ware gelaat van de cd&v-asielpolitiek tonen ze door nieuwe asielcentra te creëren in jeugdverblijven en bestaande asielcentra op te schuiven richting Vlaanderen. De asielpolitiek van de Moor en Vivaldi is failliet en ze beseffen dat zelf maar al te goed.”

Vandaag schorste de Raad van State de tenuitvoerlegging van de Moor om tijdelijk geen opvang te geven aan alleenstaande mannelijke asielzoekers. Een aantal verenigingen vocht de beslissing aan en ook de staatssecretaris zelf gaf al toe dat ze niet verwachtte dat haar beslissing voor de Raad van State stand zou houden. “Dat de Moor niet in haar eigen beslissing gelooft, spreekt boekdelen”, zegt Van Grieken. “Het is overduidelijk dat dit symboolpolitiek was die bovendien niets zou oplossen. Want zolang de kraan openblijft, verandert er helemaal niets.”

“Een stuk theater dat het ware gelaat van de cd&v-asielpolitiek heeft blootgelegd” 

Het Vlaams Belang is scherp voor cd&v en noemt de beslissing van de Moor en de schorsing ervan door de Raad van State “een stuk theater dat het ware gelaat van de cd&v-asielpolitiek heeft blootgelegd.” De partij verwijst onder meer naar de beslissing van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) om in overleg met de Moor jeugdverblijven te gebruiken voor asielopvang, het verschuiven van een asielcentrum in Molenbeek richting de Vlaamse Rand en het voornemen van de Moor om de Lokale Opvanginitiatieven (LOI’s) te versterken.  

“Het voorspelbare einde van een doorzichtige farce”, aldus ook Kamerfractieleider Barbara Pas. “Alles wat cd&v tot nu toe gedaan heeft op het vlak van asiel- en migratie is de deuren wagenwijd openzetten voor asielfraudeurs, de gevolgen ervan afwentelen op de Vlamingen en het hoofd in het zand steken. Het is tijd dat we opnieuw orde op zaken stellen en de problemen bij de bron aanpakken, namelijk de instroom controleren. Dat kan enkel met het Vlaams Belang aan het roer. Van deze regering verwachten we niets meer.”