Nieuws
maandag, 18 dec 2023

Bestorming luchthaven toont gevaar radicaal klimaatactivisme aan

Het Vlaams Belang pleit voor harde straffen voor radicale klimaatactivisten die met gewelddadige acties hun agenda proberen op te dringen. Dit weekend werd de luchthaven van Antwerpen bestormd door leden van de organisatie Code Rood. Ook Vlaams Parlementslid Chris Steenwegen van Groen werd daarbij opgepakt. “Radicale klimaatactivisten gaan steeds drastischer te werk”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Ze beroepen zich steeds vaker op vandalisme, sabotage en gewelddadige acties en proberen zo onze samenleving te ontwrichten.”

De massaal aanwezige politie kon de actie op grotendeels verhinderen, maar toch raakten 50 activisten op de tarmac. Onder de opgepakte actievoerders was ook Vlaams Parlementslid Chris Steenwegen (Groen). Ook Vlaams fractieleidster van Groen Mieke Schauvliege was aanwezig op de actie als ‘waarnemer’. “Met hun optreden nemen parlementsleden van Groen actief deel aan sabotage”, aldus Van Grieken. “Het toont alweer de ware aard van partijen zoals Groen aan.”

“Met hun optreden nemen parlementsleden van Groen actief deel aan sabotage”

Volgens de activisten trad de politie disproportioneel op bij het verhinderen van de actie. “Het is toch gewoon de omgekeerde wereld dat extremisten die een luchthaven bestormen gaan klagen over het feit dat ze verhinderd werden om dat te doen door de politie”, zegt de Vlaams Belang-voorzitter. “Wat verwachten ze van de ordediensten? Dat ze toekijken hoe ze een luchthaven stilleggen?”

Het Vlaams Belang pleit voor harde straffen voor de deelnemers aan de actie. “In een democratie zoals de onze oordeelt de bevolking over het klimaatbeleid bij de verkiezingen”, besluit Van Grieken. “Dat een kleine groep extremisten zich daar niet bij neer wil leggen en via gewelddadige acties hun agenda probeert op te leggen is niets minder dan een bedreiging voor onze democratie. Geen van de deelnemers mag hun straf ontlopen.”