Nieuws
donderdag, 07 dec 2023

Betogingsverbod: Vivaldi schaart zich achter geweldenaars en vandalen

Foto: iStock. Betogingsverbod: Vivaldi schaart zich achter geweldenaars en vandalen

Het Vlaams Belang staat ervan versteld dat de federale regering het betogingsverbod voor amokmakers en casseurs plots heeft afgevoerd. “Dat is werkelijk een bocht van 180°”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “En we kunnen enkel vaststellen dat deze werd genomen onder druk van de regeringspartijen PS en Ecolo, die zonder gêne de kant hebben gekozen van zij die geweld plegen en vernielingen aanrichten.”  

Tijdens betogingen en protestbijeenkomsten wordt helaas maar al te vaak geweld gebruikt tegen politiemensen. Voor het Vlaams Belang kan er geen klimaat worden gecreëerd waarbij vrijheden worden misbruikt om privé-eigendommen te vernietigen, openbare gebouwen te beschadigen en slagen en verwondingen toe te brengen aan politiemensen. “Terecht was in het zogenaamde wetsontwerp 3 om justitie menselijker, strenger en straffer te maken een bepaling opgenomen om degenen die het recht om vreedzaam te demonstreren ondermijnen, te verbieden om nog deel te nemen aan protestbijeenkomsten”, aldus Dillen. “Weliswaar voor een beperkte periode.”

“Vivaldi heeft nogmaals getoond achter wie ze niet staat”

Het Kamerlid benadrukt dat het verbod geen grondwettelijke vrijheden inperkte maar enkel bedoeld was om de amokmakers, de ‘casseurs’, dus mensen die ter kwade trouw zijn en slechte bedoelingen hebben, te bestraffen voor misdrijven die ter gelegenheid van een protestbijeenkomst worden gepleegd. “De beperking van het recht om protestbijeenkomsten bij te wonen werd bovendien enkel mogelijk gemaakt in geval van gewelddelicten of vernielingen, gepleegd in het kader van een (eerdere) protestbijeenkomst”, gaat Dillen verder. “En gisteren konden we dan plots in de media vernemen dat dit betogingsverbod zou zijn afgevoerd door de Vivaldi-regering.”

“Het was de vorige Justitieminister, Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die fervent voorstander was van de invoering van het betogingsverbod in een poging om criminele uitspattingen tijdens protestbijeenkomsten aan te pakken”, herinnert Dillen zich. “En dat was terecht. De bocht van 180° die nu onder zijn opvolger Paul Van Tigchelt (Open Vld) gemaakt wordt, is een toegeving aan de linkse Franstaligen, maar ook aan de aanvallers van de politie en de vernielers van privé-eigendommen van onschuldige burgers. Dit is werkelijk ongezien. Vivaldi heeft nogmaals bewezen waarvoor ze staat, en vooral achter wie ze niet staat. Het is tijd voor ander en beter. Tijd voor het Vlaams Belang.”