Nieuws
woensdag, 06 okt 2021

“Beveilig instellingen minderjarige criminelen als echte gevangenissen”

Gesloten instellingen - waar ook zwaar criminele minderjarigen verblijven - moeten voor het Vlaams Belang beter beveiligd worden, zoals echte gevangenissen. Onlangs ontsnapte de minderjarige moordenaar van David Polfliet uit zo’n instelling in Wingene. Geen unicum helaas. In 2019 ontsnapten uit de gesloten instellingen maar liefst 40 minderjarigen. “Dit getuigt van een gebrekkige veiligheidscoördinatie”, stelde Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens in het Vlaams Parlement. “Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) moet initiatieven nemen om dergelijke ontsnappingen onmogelijk te maken.

Vorige maand ontsnapten twee minderjarigen klaarblijkelijk vrij gemakkelijk uit de gesloten instelling in De Zande in Wingene. Een van hen was betrokken bij de moord op David Polfliet in maart. De moordenaar had eerder al een gevuld strafblad wegens overvallen en berovingen. De jonge criminelen konden ontsnappen via het dak en werden daarna opgepikt door een auto. Na een dag spoorloos te zijn geweest, werden ze gelukkig gelokaliseerd in een hotel en terug opgepakt. 

“De overheid moet burgers beschermen tegen gevaarlijke criminelen, ongeacht of het minderjarige zijn of niet”

“Het is de taak van de overheid om de burgers te beschermen tegen gevaarlijke criminelen zonder enig normbesef, ook als die criminelen minderjarig zijn. Als een minderjarige delinquent door het dak kan ontsnappen en zo de instelling gewoon kan buitenlopen, dan schort er wat aan die bescherming en dan toont deze ontsnapping in elk geval een gebrekkige veiligheidscoördinatie in de betrokken gesloten instelling aan”, zei Janssens.

Volgens het Vlaams Belang moeten instellingen waar dergelijke minderjarige moordverdachten verblijven beveiligd worden zoals volwaardige gevangenissen. “De minister moet initiatieven nemen om de veiligheidsmaatregelen van gesloten instellingen fors aan te scherpen”, besluit Janssens. De interne veiligheidssystemen per instelling moeten geverifieerd en gecontroleerd worden en indien nodig verfijnd, zodat we de ontsnappingen van criminele jongeren tot nul of tot het absolute minimum kunnen herleiden.