Nieuws
donderdag, 27 mei 2021

“Beweging.net moet de bedrogen Arco-spaarders volledig vergoeden”

Het Vlaams Belang begrijpt ten volle dat ArcoClaim, een belangenvereniging van 7.000 gezinnen met Arco-aandelen, vandaag Beweging.net, het vroegere ACW, dagvaardt. “Het is een logische stap vanwege mensen die destijds schaamteloos bedrogen werden bij de aankoop van aandelen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “En achteraf zijn diezelfde mensen ook nog eens door de opeenvolgende regering belogen en bedrogen.”

In 2008 waren bijna 800.000 kleine Vlaamse spaarders door ACW en ACV verleid om in totaal 1,5 miljard euro te stoppen in Arco, een coöperatieve holding binnen de schoot van Dexia. Het geld verdween in risicovolle beleggingen en vervolgens crashte de bank. Net als Arco. “En het geld was verdwenen”, aldus Vermeersch. “De federale regering stelde zich al in 2008, bij de eerste dreigende ondergang van Dexia, garant voor de terugbetaling van het bedrag. Maar zowel de Europese Commissie als het Europees Hof van Justitie schoten die staatswaarborg af.” Sindsdien kunnen de Arco-coöperanten enkel via gerechtelijke procedures hopen hun geld terug te krijgen. Op dit moment lopen er aldus twee procedures. Een van Deminor, een advieskantoor dat 2.000 coöperanten vertegenwoordigt, en een van ArcoClaim.

“De hoofdschuldige in deze zaak, Beweging.net, moet iedere bedrogen spaarder terugbetalen. Het heeft lang genoeg geduurd”

“De wijze waarop de bedrogen aandeelhouders behandeld zijn geweest door de opeenvolgende regeringen, tart elke verbeelding”, vervolgt Vermeersch. “Eerst was er de loze belofte van de staatswaarborg en daarna zou toenmalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) de terugbetaling garanderen in een volgend regeerakkoord. Niets is daarvan gekomen.” Maar voor het Vlaams Belang is de wijze waarop paars-groen de zaak aanpakt, of dat juist niet doet, zo mogelijk nog erger dan deze woordbreuk. “In het regeerakkoord werd met gewoon geen half woord gerept over de Arco-zaak. Blijkbaar is het voor paars-groen zoiets als vreemdelingencriminaliteit: door erover te zwijgen maakt men zichzelf wijs dat het probleem eenvoudigweg niet bestaat.” Het feit dat de niet-verkozen Annelies Verlinden (CD&V), die als advocaat namens de Belgische staat opgetreden had in deze zaak, minister werd, was een bijkomende klap in het gezicht van de Arco-aandeelhouders.

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de schuld enkel en alleen bij Beweging.net, het vroegere ACW, ligt. “In geen geval mag de belastingbetaler hiervoor opdraaien. Het ACW heeft de spaarders misleid met de leugen dat het om een verantwoorde en risicovrije belegging ging”, besluit Vermeersch. “Het kon echter niet onverantwoorder en risicovoller zijn. Er werd enkel en alleen maar in Dexia belegd.” Volgens het Vlaams Belang had deze zaak al lang een einde moeten nemen. Beweging.net, die met haar beleggingen nu in belastingparadijzen zit, heeft ook de middelen om elke door haar bedrogen spaarder te vergoeden.