Nieuws
donderdag, 08 jul 2021

Bezetting gebouw UGent: “Stop gedoogbeleid tegenover regularisatie-activisme!”

Het Vlaams Belang veroordeelt het gedoogbeleid tegenover de bezetting van een gebouw van de UGent door extreemlinkse activisten die daarbij hun eis tot regularisatie van illegalen kracht willen bijzetten. De universiteit zou de bezetting eenvoudig kunnen laten stoppen door de ontruiming door de politie toe te laten, maar weigert dit. De UGent mag haar medewerking niet verlenen met dit extreem-links activisme en moet de activisten uit het gebouw politioneel laten verwijderen”, stelt Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). 

Een 40-tal extreem-linkse activisten van Occupation UGent voert actie in Gent omdat de regering voorlopig niet ingaat op de eis van de illegale hongerstakers in Brussel voor een collectieve regularisatie. De activisten zijn maandagavond het UFO-gebouw (UGent) binnengedrongen, hebben zich vastgeketend en er de nacht doorgebracht. Ze willen het gebouw pas verlaten indien rector Rik Van De Walle de Vlaamse regering oproept deel te nemen aan een interministeriële conferentie over de situatie van die illegalen in dit land. 

In plaats van te weigeren toe te geven aan deze chantage, ging de rector zelfs in gesprek met de activisten. Luidens mediaberichten namen bepaalde linkse professoren ook deel aan bepaalde ‘workshops’ die de activisten organiseerden. De rector zou beter zijn verantwoordelijkheid nemen en de bezetting onmiddellijk laten beëindigen in plaats van de ondemocratische spelletjes van de activisten mee te spelen, vindt het Vlaams Belang

De UGent had allicht wel onmiddellijk opgetreden als het ging om rechtse activisten die een gebouw bezetten

Voor het Vlaams Belang kan het niet dat universiteiten - die nochtans met belastinggeld van alle Vlamingen worden gefinancierd - in toenemende mate aan politiek gaan doen waarbij links activisme actief wordt ondersteund en gepromoot, en rechtse standpunten worden gecriminaliseerd. Uit diverse getuigenissen blijkt hoe academisch personeel en studenten met rechtse of conservatieve meningen die meningen in toenemende mate moeten verbergen uit schrik voor negatieve reacties of repressie. 

Zou de UGent dit ook zomaar gedogen moesten enkele rechtse studenten een gebouw bezetten in verzet tegen de pro-illegaliteitshongerstaking?”, vraagt Slagmulder. De vraag stellen is ze beantwoorden. Eerder klaagde het Vlaams Belang dezelfde steun aan het regularisatie-activisme al aan door de Brusselse universiteit VUB waar pro-regularisatie activisten - vaak zelf illegalen - nu al een half jaar een gebouw bezet houden.