Nieuws
dinsdag, 04 okt 2022

Bijna 8 miljoen euro boetes door laattijdige autokeuringen

Er werd in 2021 voor bijna acht miljoen euro aan boetes geïnd voor laattijdige autokeuringen. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “Dit is een waanzinnig hoog bedrag”, aldus Ryheul. “Het toont nog maar eens aan dat de automobilist de melkkoe van de Vlaamse overheid is. Volgens ons is het hele systeem van autokeuringen dan ook dringend aan een herziening toe.”

Tijdens de coronacrisis werkten de autokeuringscentra enkel op afspraak, waardoor veel wagens laattijdig gekeurd werden en waarvoor er toeslagen (boetes) werden geïnd. Wie maximum één maand te laat was, moest 8,40 euro extra betalen. Voor wie meer dan zes maanden te laat was, liep dit bedrag op tot 30 euro. Volgens minister Peeters werd er alleen al voor 2021 maar liefst 7.634.790 euro geïnd. 3.557.400 euro hiervan kwam van autokeuringen die minder dan een maand te laat plaatsvonden en 1.624.860 van autokeuringen die meer dan een half jaar te laat werden uitgevoerd.

“Bijna acht miljoen euro aan toeslagen voor laattijdige autokeuringen is toch wel een waanzinnig hoog bedrag”, vindt Ryheul. “Bovendien is bijna de helft hiervan afkomstig van autokeuringen die minder dan een maand te laat waren. Het bevestigt de indruk dat de Vlaamse overheid de automobilist als een melkkoe beschouwt.” Sinds 1 augustus kunnen er terug overal in Vlaanderen autokeuringen worden uitgevoerd zonder afspraak. In Brussel en Wallonië kan dat evenwel niet, wat met name in Oost- en West-Vlaanderen leidde tot stormlopen met enorme wachtrijen en veel verkeershinder.

“Grondige herziening autokeuringen dringt zich op”

Dat zoveel mensen hun wagen te laat aanboden voor keuring, had er deels ook mee te maken dat de groene uitnodigingskaart voor een technische controle slechts vijf weken voor de vervaldatum verstuurd werd. “Nadat het Vlaams Belang dit bij de minister aanklaagde in het Vlaams Parlement erkende ook zij het probleem”, aldus Ryheul. “Peeters beloofde dat de groene uitnodigingskaarten voortaan vroeger verstuurd zouden worden.”

De Vlaamse Regering kondigde recent aan dat ze een audit zal laten uitvoeren om de werking van de autokeuringscentra in kaart te brengen. “Dit komt wat ons betreft geen dag te vroeg”, besluit Ryheul. “Heel het systeem van autokeuringen is dringend aan herziening toe. In Nederland en Frankrijk worden autokeuringen gewoon in autogarages uitgevoerd. Waarom kan dit niet in Vlaanderen?”