Nieuws
maandag, 25 jul 2022

Bijna helft gevangenen vreemdeling: “Overbevolking cellen aanpakken”

Bijna één op twee gevangenen in dit land is vreemdeling en zowat één op drie verblijft illegaal in dit land, zegt volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie), die hierover bij Open Vld-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne de duidelijke cijfers opvroeg. “Veroordeelde criminelen moeten hun straf niet in onze cellen maar zoveel mogelijk in hun land van herkomst uitzitten.”

Van de 10.614 personen die begin dit jaar in de gevangenis zaten, beschikten er welgeteld 4.667 niet over de Belgische nationaliteit, waarmee het aantal vreemdelingen in de totale gevangenispopulatie oploopt tot liefst 44 procent. “Voor een goed begrip: in dit cijfer zijn degenen die beschikken over de dubbele nationaliteit niet eens inbegrepen”, aldus Van Langenhove. “De ‘top drie’ van vreemde nationaliteiten in de Belgische gevangenissen wordt gevormd door Marokkanen (861), Algerijnen (509) en Nederlanders (363).”

Al even opmerkelijk is daarnaast het feit dat een aanzienlijk deel van de gevangenen illegaal in dit land verblijft. “Op 1 januari van dit jaar ging het om welgeteld 3.204 personen, goed voor 69 procent van alle gedetineerde vreemdelingen en bijna één derde van de totale gevangenisbevolking”, aldus nog Van Langenhove.

“Doortastend optreden kan de overbevolking in de Belgische cellen oplossen”

Gelet op het feit dat het aantal vreemdelingen in de Belgische gevangenissen disproportioneel hoog blijft, dringen zich doortastende maatregelen op. “Illegalen moeten, veel meer dan nu het geval is, naar hun landen van herkomst worden teruggestuurd. En dat geldt in het bijzonder als het gaat om criminele vreemdelingen. Op de vele dure woorden moeten eindelijk concrete daden volgen”, vervolgt Van Langenhove. “Het wordt dan ook de hoogste tijd dat de druk op betrokken landen wordt opgevoerd. Wie niet horen wil, moet voelen.”

Voor het Vlaams Belang moeten de veroordeelde criminele vreemdelingen zoveel mogelijk hun straf uitzitten in hun landen van herkomst: “Dat zou niet alleen een fikse besparing opleveren, maar ook een oplossing bieden voor het aanslepende probleem van de overbevolking in onze gevangenissen”, besluit Van Langenhove. “En het uitzicht een gevangenisstraf te moeten uitzitten in het thuisland zou een niet te onderschatten ontradend effect hebben op potentiële buitenlandse criminelen.”