Nieuws
woensdag, 18 mei 2022

Bijna-vervallen medisch materiaal voor Oekraïne: “beschamend!”

“Dat België bijna-vervallen medicijnen heeft geleverd aan het noodlijdende volk van Oekraïne is niet alleen beschamend, maar helaas ook symptomatisch voor het crisisbeleid van paars-groen, stelt Kamerlid Annick Ponthier in een reactie op het nieuws dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) van de oorlog in Oekraïne misbruik heeft gemaakt om een deel zo goed als vervallen stock aan medisch materiaal in Oekraïne te dumpen. “Deze schandalige actie dient tot op het bot te worden uitgeklaard, en te worden goedgemaakt.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft al 25 jaar richtlijnen die stellen dat men minstens een vervaldatum van één jaar moet respecteren bij donaties van medicijnen. “De regering wist dat, maar besloot doelbewust die richtlijn te negeren”, vult Kamerlid Dominiek Sneppe aan. “De stock aan vervallen en bijna vervallen middelen bedraagt maar liefst 98,5 miljoen euro, zo blijkt uit een uitgelekte nota van Vandenbroucke. Een bedrag dat nog hoger zou liggen indien hij de oorlog in Oekraïne niet had misbruikt om er bijna-vervallen medisch materiaal te dumpen.”

“Zowel het ondoordachte en geldverslindende aankoopbeleid van Vandenbroucke als zijn ‘oplossing’ voor Oekraïne, getuigen van wanbeleid”

Ook de excuses van Vandenbroucke dat ‘het rap moest gaan’ vinden weinig genade in de ogen van het Vlaams Belang. “Datzelfde excuus gebruikte de minister ook om zijn onkunde tijdens de coronacrisis te vergoelijken. Er werden voorheen ook al zo goed als vervallen coronavaccins naar Afrika gestuurd”, aldus Sneppe. “Blijkbaar is Vandenbroucke bevoegd voor alles, maar verantwoordelijk voor niets. Er zijn nochtans ministers die al voor minder ontslag hebben genomen.”

Dat premier Alexander De Croo – op de hoogte van de feiten – met veel tromgeroffel kwam melding maken van de uitgebreide steun van België aan Oekraïne is nu wel bijzonder cynisch én problematisch. “Het Vlaams Belang dringt er dan ook op aan dat de bevoegde ministers – De Croo, maar zeker ook Vandenbroucke– hun conclusies zouden trekken”, besluit Ponthier. “Daarnaast eisen we ook dat de regering haar schandalig gedrag alsnog zou trachten recht te zetten, door de oude troep terug te halen en door eenzelfde hoeveelheid nieuw medisch materiaal naar Oekraïne te sturen, ter vervanging van de oude troep die eerst werd gezonden.”