Nieuws
maandag, 18 okt 2021

Bloedrode begroting toont opnieuw dat België niet werkt

Het Vlaams Belang stelt vast dat de begroting die de paarsgroene federale regering afgelopen vrijdag heeft ingediend bij Europa nog veel slechter uitvalt dan verwacht. Uit de ontwerpbegroting blijkt dat alle Belgische overheden samen volgend jaar aankijken tegen een tekort van meer dan 25 miljard euro”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Dat is 4,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

“Men ging er algemeen van uit dat de begroting zou afsluiten op een tekort van 21,2 miljard euro”, aldus Vermeersch. “Maar de werkelijkheid is dus zo mogelijk nog dramatischer dan de reeds bijzonder slechte verwachtingen.”

“Het herhaald en opeenvolgend tekort in de begroting van de verzamelde Waalse overheden ontspoort nog verder”

Het probleem lijkt voornamelijk te liggen bij Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Daar waar het Monitoringcomité ervan was uitgegaan dat de begrotingen van de regio’s volgend jaar 4,6 miljard euro in het rood zouden duiken, tikt hun tekort af op meer dan 8 miljard euro”, vervolgt Vermeersch. “De evolutie in het zuiden van het land is nog zorgwekkender dan aanvankelijk gedacht. Uiteraard hebben de overstromingen een impact, maar Wallonië heeft al jaar en dag de cijfers niet op orde. Wallonië was niet voorbereid op een crisis en kan een crisis ook niet aan.”

Het gewicht van de schuld en tekorten in de begroting in Brussel en Wallonië creëert een aanzienlijk onevenwicht met Vlaanderen. “Reden te meer om verder te pleiten voor fiscale autonomie”, besluit Vermeersch. “Want keer op keer wordt bewezen dat België gewoon niet werkt.”