Nieuws
dinsdag, 18 apr 2023

Abortus-bocht cd&v zet deur naar uitbreiding abortustermijn wagenwijd open

De verrassende bocht van cd&v om de abortustermijn uit te breiden van 12 naar 14 weken wordt afgeschoten door de andere Vivaldi-partijen, die voor een uitbreiding naar 18 weken blijven pleiten. “Het lijkt erop dat de cd&v voor niets de broek tot op de enkels heeft laten zakken”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Het enige wat de partij bereikt heeft, is dat de deur naar een uitbreiding van de abortustermijn naar 18 weken nu net wagenwijd openstaat. Deze krankzinnige plannen zijn allerminst geaborteerd, maar de christen-democratische partij heeft met deze bocht wel zichzelf geëuthanaseerd.” 

De cd&v kondigde gisteren verrassend aan dat ze zich niet langer verzet tegen de uitbreiding van de abortuswet. Dit was nochtans een breekpunt voor de partij om toe te treden tot de Vivaldi-regering, die langs Vlaamse kant niet over een meerderheid beschikt. Sinds 2019 pleiten liberalen, socialisten, groenen en communisten er al voor om de wettelijke termijn voor abortus uit te breiden van 12 naar 18 weken. Als toegift naar de andere regeringspartijen pleit de christen-democratische partij er nu zelf voor om de al verregaande abortuswet aan te passen en de termijn uit te breiden naar 14 weken. Die zijn echter niet onder de indruk van dit compromisvoorstel en blijven vasthouden aan 18 weken. Groen noemt het ‘onaanvaardbaar’, voor Vooruit is het zelfs ‘absurd’ en ‘nattevingerwerk’ en ook Open Vld vindt het ‘onvoldoende’.

“Conservatieven hebben niets bij cd&v te zoeken”

“Het lijkt erop dat de cd&v voor niets de broek tot op de enkels heeft laten zakken en enkel nog haar lelijke witte kousen aan heeft”, zegt Dillen. “Alles wat ooit heilig was voor die partij heeft ze door toe te treden tot de Vivaldi-regering al moeten inslikken. Al haar principes van een regering met een Vlaamse meerderheid, over communautaire hervormingen tot geen gemorrel aan de Abortuswet blijken niets waard geweest te zijn.”

Het compromis-voorstel van cd&v heeft dan ook eerder het omgekeerde effect. “Het enige wat de partij bereikt heeft, is dat de deur naar een uitbreiding van de abortustermijn naar 18 weken nu net wagenwijd openstaat”, besluit federaal fractieleider Barbara Pas. “Deze krankzinnige plannen zijn allerminst geaborteerd, maar de christen-democratische partij heeft met deze bocht wel zichzelf geëuthanaseerd. Ze heeft vooral aangetoond dat conservatieven niets meer bij die partij te zoeken hebben en dat de C in cd&v nergens meer voor staat.”