Nieuws
zaterdag, 30 okt 2021

Bocht Jambon over CST is overduidelijk en onvergeeflijk

Het Vlaams Belang vindt het hallucinant dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een vraaggesprek met Het Laatste Nieuws blijft stellen ‘geen bocht’ te hebben gemaakt inzake het coronapaspoort. “Het was nochtans een openlijke bocht en dan nog eentje van 180 graden”, zegt factievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Wetstraatjournaliste Isolde Van den Eynde stelde in een reactie dat ze politici mist die toegeven dat ze hun doelen moeten bijstellen. En ze heeft gelijk.”

Het Vlaams Belang benadrukt dat enkel Vlaanderen, uitgerekend de regio met een vaccinatiegraad van 92 procent, van het Overlegomité extra maatregelen kreeg opgelegd. “Jambon had daar nooit akkoord mee mogen gaan”, aldus Janssens. “Hij had, anders dan hij nu laat uitschijnen, perfect neen kunnen zeggen. In het Overlegcomité wordt immers bij consensus beslist: hij heeft dus een veto.”

“Jambon duwt de Vlaming tegen diens wil in een pasjesmaatschappij en durft hiervoor geen verantwoordelijkheid te nemen”

“Op maandag wou N-VA-voorzitter Bart De Wever nog absoluut niet dat we terechtkwamen in een pasjesmaatschappij en sprak hij zich uit tegen het coronapaspoort, die volgens hem een ‘vals gevoel van veiligheid’ kon creëren”, vervolgt Janssens. “Maar enkele dagen en een bocht van de heren De Wever en Jambon later, stemde de N-VA in het Vlaams Parlement gewoon voor het coronapaspoort.”

“De N-VA volgde met haar woordbreuk het voorbeeld van die andere ‘vrijheidslievende’ partij, de Open Vld, waar onder meer Alexander De Croo, Egbert Lachaert, Bart Somers en Vincent Van Quickenborne zich eerder duidelijk hadden verzet tegen de komst van de pasjesmaatschappij”, besluit Janssens. “Het is verbazend met welk gemak op woorden worden teruggekomen. Fouten toegeven is nochtans verantwoordelijkheid nemen. Het zijn enkel sterke mensen die dit kunnen, en ‘sterke Jan’ is, zo blijkt nogmaals in dit vraaggesprek, duidelijk niet zo iemand.”