Nieuws
vrijdag, 08 jul 2022

Bodycams juist inzetten!

“Bodycams moeten dienen om onze politie te beschermen, niet om ze het leven zuur te maken!”, zo zegt Kamerlid en BiZa-commissievoorzitter Ortwin Depoortere van het Vlaams Belang. Depoortere roept op tot een duidelijk en sluitend wettelijk kader om misbruik en pestbeleid tegen agenten te voorkomen. In Limburg blijkt immers dat na 2 jaar inzetten van bodycams, de instrumenten vaak tegen agenten worden gebruikt wegens ‘wegens ongepast taalgebruik’ tijdens bepaalde heftige arrestaties.

Op basis van berichtgeving vanwege Het Belang van Limburg blijkt dat veel bodycams gebruikt worden tegen agenten met betrekking tot ‘ongepast taalgebruik’. De politievakbond VSOA spreekt van een heksenjacht en het Vlaams Belang begrijpt die frustratie.

“Bodycams dienen om duidelijkheid te verschaffen bij (criminele) incidenten, zeker wanneer er geweld plaatsvindt tegen agenten”, zo illustreert Depoortere. “En ja, ook bij machtsmisbruik door agenten kunnen de cams gebruikt worden: elk onrechtmatig geweld mag en moet gestraft worden. Dat is nuttig en waarom we altijd gepleit hebben voor bodycams. Maar het kan niet de bedoeling zijn om die camera's te gebruiken als gedachtenmonitoring of om ‘fout taalgebruik’ te gaan opsporen dat wordt geuit in het heetst van de strijd. Dat is een kwestie van prioriteiten en gezond verstand.”

Depoortere laat weten dat hij een wetsvoorstel heeft aangemaakt “om zo snel mogelijk een duidelijk en beschermend kader te scheppen inzake het gebruik van bodycams”.