Nieuws
dinsdag, 27 okt 2020

“Boekverbranding”: Uitgeverij vernietigt boeken met Zwarte Piet

Het Vlaams Belang noemt de beslissing van een Hasseltse uitgeverij een “nieuw dieptepunt in de hetze tegen kindervriend Zwarte Piet”. Uitgeverij Clavis haalt namelijk 7.000 jeugdboeken met teksten over of afbeeldingen van Zwarte Piet door de versnipperaar. Bol.com bleek cruciaal in de beslissing door alle producten met de traditionele Piet te bannen. “De boekverbrandingen zijn terug, is het dit wat links wil?, reageert Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang).

Clavis weigert een standpunt in de discussie in te nemen, maar kon naar eigen zeggen geen andere kant uit door de toenemende linkse druk tegen de figuur van Zwarte Piet. Het Vlaams Belang wil begrip opbrengen voor (kleine) bedrijven die dergelijke druk ervaren, maar wijst toch op een aantal alternatieven.

Brusselmans (Vlaams Belang): “Deze vernietiging van jeugdboeken is niet alleen zinloze verspilling, maar is tevens een triest dieptepunt in de onderdrukking van onze tradities zoals Zwarte Piet”

“Wie heeft hen dat idee aangepraat?”, vraagt Brusselmans zich af. “Heeft Clavis overwogen om deze jeugdboeken te verkopen aan een habbekrats op hun jaarlijkse stockverkoop? Of in plaats van de versnipperaar konden de boeken gratis weggegeven worden aan kinderen in armoede en/of met leesproblemen. Dat is bijzonder relevant tijdens deze coronacrisis.” Brusselmans wijst er verder nog op dat zelfs het partijdige Unia geen graten ziet in Zwarte Piet. “Deze onschuldige jeugdverhalen rond Zwarte Piet behoren tot ons Vlaams immaterieel erfgoed en verdienen gekoesterd te worden in plaats van vernietigd.”

“Ik ga deze kwestie dan ook aankaarten in het Vlaams Parlement bij minister van Cultuur Jan Jambon en zal aandringen op initiatieven om een dergelijke zinloze vernietiging van boeken in de toekomst te voorkomen”, aldus Brusselmans.