Nieuws
maandag, 29 jan 2024

Boerenprotesten zijn logisch gevolg van jarenlange afbraakpolitiek

Foto: iStock. Boerenprotesten zijn logisch gevolg van jarenlange afbraakpolitiek

Over heel Europa vinden in de laatste dagen en weken steeds meer en grotere boerenprotesten plaats. Dit vooral door de milieuwetgeving van de Europese Unie, die steeds strenger wordt en alsmaar meer landbouwers het faillissement injaagt. Ook de Vlaamse landbouwers trekken de straat op, nu het stikstofdecreet in het Vlaams Parlement goedgekeurd werd. Het Vlaams Belang staat achter onze landbouwers”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. Dit protest is het gevolg van jaren aan afbraakpolitiek.”

In Duitsland, Frankrijk en Wallonië werd recent hevig geprotesteerd tegen de nationale en Europese wetgeving, die het boeren simpelweg onmogelijk maakt. “De landbouwers vragen om begrijpbare wetgeving, een eenvoudige administratie en loon naar werken”, aldus Sintobin. “Zaken die uiteraard ook de Vlaamse landbouwers bezig houden. Je kan mensen niet aan het lijntje blijven houden.” 

“Genoeg is genoeg, tijd voor ander en beter”

“Door onder andere de stikstofreglementering en de Natuurherstelwet wordt land- en tuinbouw in steeds meer landen en regio’s van de Europese Unie nu objectief gezien onmogelijk gemaakt”, vervolgt Sintobin. Ook in Vlaanderen, waar vorige week het stikstofdecreet goedgekeurd werd, wat nog maar eens buitenproportionele verstrengingen van de regelgeving met zich meebrengt.

Het Vlaams Parlementslid ziet de situatie in de buurlanden en Vlaanderen met lede ogen aan: “Het is niet in woorden te vatten, hoe onze land- en tuinbouwers door hun overheid steeds weer met de rug tegen de muur worden gezet. Zij brengen ons welvaart, lekker en gezond eten, en zorgen ervoor dat we niet afhankelijk worden van landen zoals China. Voor onze partij is het ook echt genoeg geweest met dit constante boeren pesten, en dat gevoel leeft duidelijk ook bij de bredere bevolking. Het is tijd voor een ander en beter landbouwbeleid, en dat komt er enkel met het Vlaams Belang.”