Nieuws
woensdag, 07 sep 2022

Bomaanslag op het Eilandje: drugsterreur rukt op richting binnenstad

Deze ochtend werd Antwerpen opgeschrikt door een bomaanslag in de Zeevaartstraat, aan het Eilandje. “Het drugsgeweld rukt steeds verder op richting de binnenstad”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter  (Vlaams Belang). “Moeten er dan echt eerst bommen ontploffen op het Schoon Verdiep vooraleer De Wever in actie schiet om deze terreur aan te pakken?”

Rond 5 uur vanmorgen vond er op het Eilandje een explosie plaats aan een leegstand pand in de Zeevaartstraat. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar het gaat om een zoveelste drugsgerelateerde bomaanslag in Antwerpen. Op het adres van de bomaanslag zijn bovendien een tiental vennootschappen gevestigd die zich bezighouden met de invoer van tropisch fruit vanuit Zuid-Amerika. De Antwerpse politie was de vermoedelijke daders al snel op het spoor en schakelde hun Nederlandse collega’s in die de drie verdachten in Rotterdam kon onderscheppen.

“Is na het Eilandje het historisch centrum aan de beurt?”

“Na verschillende bomaanslagen in Antwerpen-Noord, Deurne en Borgerhout was dit de eerste drugsaanslag op het Eilandje”, zegt Dewinter. “Het is hiermee duidelijk dat het drugsgeweld zich in Antwerpen niet enkel beperkt tot de klassieke risicowijken met veel allochtone inwoners, maar dat ook andere buurten niet meer veilig zijn.”

De bomaanslag op het Eilandje moet volgens het Vlaams Belang een echte wake upcall zijn. “Nu ook de buurten waar de kiezers van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wonen niet langer veilig zijn, zal hij misschien wel geneigd zijn om de hulp van het leger in te roepen”, aldus Dewinter. “Wij vragen dit met operatie ‘Hades’ al langer en hopen dat er niet eerst bommen op het Schoon Verdiep moeten ontploffen vooraleer De Wever actie onderneemt.”

Volgens Dewinter moeten druggebruikers zich beter realiseren hoe groot hun verantwoordelijkheid is. “Een lijntje coke snuiven is geen onschuldig tijdverdrijf dat hoort bij het uitgaan, maar ligt net aan de basis van al het drugsgeweld. Misschien doet de aanslag op het Eilandje hen beseffen dat er ook wel eens aan hun woningen een explosie kan plaatsvinden.”