Nieuws
dinsdag, 18 jan 2022

Boycot Winterspelen China en WK voetbal Qatar na druk Vlaams Belang

Minister-president Jan Jambon (N-VA) verklaarde dinsdag dat de Vlaamse regering over zal gaan tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking. De beslissing kwam er na aanhoudende vragen van het Vlaams Belang. Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) reageert opgetogen: “het Vlaams Belang heeft duidelijk aangetoond dat slecht beleid kan bijgestuurd worden door krachtige oppositie.”

In februari starten de Olympische Winterspelen in Peking en eind dit jaar zal het Wereldkampioenschap (WK) voetbal in Qatar plaatsvinden. Verschillende landen en organisaties riepen reeds op tot een boycot van beide sportevenementen wegens de structurele mensenrechtenschendingen waar ze zich schuldig aan maken. In China gaat het onder meer om de genocide op de Oeigoeren, de voortdurende vervolging van Falun Gong-volgers en de uitholling van de democratie in Hongkong. Qatar staat al jaren in een slecht daglicht omwille van de mensonterende behandeling van arbeidsmigranten in het land.

“De minister-president is na onze aanhoudende druk bijgedraaid en heeft eindelijk de enige juiste beslissing genomen rond China en Qatar”

“Wat betreft de deelname aan het WK voetbal in Qatar stelde onze partij deze zomer nog kritische vragen”, stelt Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn. “Bovendien vroeg ik in december aan de Vlaamse minister-president of zijn regering zich nu eindelijk wil aansluiten bij deze oproep voor een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen en zou garanderen dat geen vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid de spelen zouden bijwonen.” De minister-president wou eerst van geen boycot weten. Maar de vraag van het Vlaams Belang kreeg bijval van verschillende leden van de Vlaamse meerderheidspartijen in de commissie Buitenlands Beleid waardoor de minister-president zich genoodzaakt zag het dossier alsnog op tafel van de Vlaamse regering te leggen.

Dinsdag stelde Deckmyn opnieuw vragen in de commissie naar wat er concreet beslist werd in de schoot van de Vlaamse regering. De minister-president herriep zijn initiële standpunt en stelde nu uiteindelijk dan toch “dat er geen enkele Vlaamse minister of vertegenwoordiger van Vlaanderen in welke hoedanigheid dan ook present zou tekenen voor de Winterspelen in China, noch voor het WK Voetbal in Qatar.” Het Vlaams Parlementslid reageert opgetogen op deze bocht van Jambon: “De minister-president is na onze aanhoudende druk bijgedraaid en heeft eindelijk de enige juiste beslissing genomen.”

Deckmyn concludeert echter te hopen dat er in de toekomst niet meer overgegaan hoeft te worden tot de boycot van grootschalige sportevenementen: “Ik hoop dat men in de toekomst bij het nemen van een beslissing om globale evenementen toe te kennen aan een bepaald land, dan al de nodige druk uitoefent om dergelijke spelen niet te laten doorgaan als de landen die kandidaat zijn zich schuldig maken aan massale schendingen van de mensenrechten.”