Nieuws
dinsdag, 18 apr 2023

Braziliaanse president Lula: “Ook Oekraïne doet te weinig om de oorlog te stoppen”

Foto: VB. Braziliaanse president Lula: “Ook Oekraïne doet te weinig om de oorlog te stoppen”

De extreem-linkse Braziliaanse president Ignacio ‘Lula’ Da Silva wil zich met enkele bedenkelijke uitspraken over de oorlog in Oekraïne aan de kant van China scharen, en het communistische blok ter wille zijn. “Het is bijzonder cynisch dat prominente politici van Open Vld, Vooruit, Groen of cd&v een paar maanden geleden nog stonden te juichen bij de verkiezing van Lula, terwijl die nu openlijk Rusland en Poetin het hof maakt” stelt Kamerlid Ellen Samyn vast.

‘De oorlog in Oekraïne is niet enkel de fout van Rusland, maar ook die van Oekraïne’. Dat heeft president Lula verklaard op de laatste dag van zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. “Daarmee herhaalt hij wat hij eerder deze maand reeds vertelde tijdens een bezoek aan Peking”, aldus Samyn. “Alsof Oekraïne schuld zou hebben aan de Russische agressie tegen het land.” Verder verklaarde Lula nog dat Russisch president Poetin geen enkel initiatief neemt om de oorlog te eindigen, maar dat ook Oekraïens  president Zelensky geen enkele moeite doet om een einde te maken aan de oorlog.

“Belgische politici die Lula toejuichten, moeten zich schamen”

Lula wil zich naar eigen zeggen opwerpen als verzoener tussen de beide landen, omdat volgens hem noch de VS noch Europa daartoe in staat zijn, wegens een te groot belang bij het voortduren van de oorlog. Maar de oppositie in Brazilië spreekt schande van het optreden van Lula, en wijst er op dat de extreem-linkse president zich voornamelijk wil liëren aan China, en bewust de zijde kiest van het communistische blok. Deze week houdt Russisch minister van Buitenlandse Zaken Lavrov een rondreis door enkele landen die Rusland niet onwelwillend zijn en die weigeren de Russische invasie in Oekraïne te veroordelen. “Behalve Cuba en Venezuela zal Lavrov ook Brazilië bezoeken voor een onderhoud met Lula”, vervolgt Samyn. “De Belgische politici die onlangs nog stonden te juichen voor Lula, zouden zich beter diep schamen“

De Braziliaanse ruk naar extreem-links verbaast weinig waarnemers. Direct na zijn verkiezing tot president stelde Lula reeds Flávio Dino aan als minister van Justitie. Dino werd in 2006 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor de Braziliaanse Communistische Partij.