Nieuws
woensdag, 17 mei 2023

Brochure tegen extreemrechts is onversneden haatzaaierij

Foto: VB. Brochure tegen extreemrechts is onversneden haatzaaierij

De Franstalige openbare omroep RTBF verspreidt sinds deze week een brochure om kinderen te waarschuwen voor de gevaren van ‘extreemrechts’, of ‘het beest’, zoals het erin genoemd wordt. De brochure is getiteld ‘La Cible’ (het doelwit) en publiceert ook een lijst met namen van bekende ‘extreemrechtse’ persoonlijkheden. “Het is een volslagen imbeciel, maar helaas ook gevaarlijk document”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken die ook vermeld wordt. Bijzonder kwalijk is dat het zich richt op kinderen én bovendien gefinancierd wordt met belastinggeld.”

Onder het motto ‘met extreemrechts ben jij het doelwit’ viseert de brochure specifiek jongeren onder de 18 jaar. Als “nieuwe kiezers” moeten zij gewaarschuwd worden over de zogenaamde wortels van extreemrechts. Die liggen volgens de auteurs in het nazisme van Hitler en het fascisme van Mussolini. Op het einde van de brochure krijgen de jongeren nog een handige lijst van ‘extreemrechtse’ persoonlijkheden mee. Onder hen enkele politici van de Franstalige liberalen van de MR en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De boodschap van La Cible is nauwelijks verholen: mensen met een andere mening zijn gevaarlijk en moeten monddood worden gemaakt”, reageert Van Grieken. “Er wordt een lijst van vogelvrij verklaarden meegegeven die te allen tijde vermeden moeten worden.”

“Bijzonder kwalijk is dat het zich richt op kinderen én bovendien gefinancierd wordt met belastinggeld”

Vzw La Cible die de brochure uitgeeft, blijkt een uitloper te zijn van de socialistische vakbond ABVV. Maar de brochure werd ook mee gefinancierd met middelen van onder meer het Waals Gewest en de Franstalige Gemeenschap. Iets dat bijzonder kwaad bloed zet bij de Vlaams Belang-voorzitter. “Er stromen jaarlijks tot 12 miljard euro aan transfers van Vlaanderen naar Wallonië en dit is hoe ze dat Vlaams belastinggeld besteden?”, zegt Van Grieken. “Door extreemlinkse brochures uit te brengen waarin verkozen volksvertegenwoordigers en politici gediaboliseerd worden bij jongeren. Dit is compleet ontoelaatbaar” 

“De ABVV’ers creëren zelf doelwitten”, besluit Van Grieken die een klacht overweegt. “Door het hedendaagse politieke gebeuren en gruwelijke misdaden uit het verleden gratuit op één hoop te gooien, legitimeren deze fanatici gewelddaden. Hoe succesvoller we worden, hoe meer men ons probeert aan te vallen. Maar we gaan door, ze krijgen ons niet klein!”