Nieuws
maandag, 24 okt 2022

“Broodfok veel strenger aanpakken”

Het Vlaams Belang wil komaf te maken met de broodfok van honden en katten. “Het is ontstellend dat broodfokkers in Vlaanderen nog al te vaak hun gang kunnen gaan en dieren op onwettelijke manieren kunnen blijven kweken en verkopen”, zegt Vlaams Parlementslid Els Sterckx. “Ze behandelen de dieren vaak barbaars. Het Vlaams Belang wil aan de toekenning van een erkenningsnummer dan ook strengere regels verbinden.”

“Dieren moeten in heuse kweekfabrieken zoveel mogelijk pups op de wereld te zetten, en na een heel leven in een hok worden ze uiteindelijk als afval in een asiel gedumpt of gewoon gedood”, aldus Sterckx. “En de pups zelf worden er vaak te snel van hun moeder gescheiden, met alle gezondheidsproblemen en gedragsstoornissen van dien.”

“Soms worden gerechtelijke onderzoeken opgestart tegen broodfokkerijen waar dierenwelzijn een volslagen onbekend begrip is, maar het probleem moet bij de wortel aangepakt worden”, vervolgt Sterckx, die de bevoegde minister Ben Weyts (N-VA) hierover reeds meermaals ondervroeg. “Om hun frauduleuze activiteiten te verbergen, adverteren broodfokkers nu regelmatig via tweedehandswebsites, en ze komen er nog mee weg ook. Zelfs na eerdere betrappingen en inbeslagnames van dieren.”

“Minister Weyts moet veel kordater optreden tegen broodfok”, besluit Sterckx. “Op dit ogenblik is het sanctie-arsenaal verre van afdoende. En zo blijven de onaanvaardbare wantoestanden bestaan. En worden jonge dieren nog steeds van hun moeder gescheiden alvorens ze daar fysiek en sociaal klaar voor zijn, en laat op vele plaatsen de huisvesting en verzorging zwaar te wensen over.”