Nieuws
donderdag, 16 nov 2023

Brussel laat West-Vlaanderen in de steek

Het Vlaams Belang vindt dat de Wetstraat onvoldoende aandacht heeft voor het lot van het door watersnood getroffen West-Vlaanderen. “De enorme schade door de hevige regenval is mede een gevolg van de jarenlange achteruitstelling van onze provincie”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul. “Het IJzerbekken werd al sinds 2010 niet meer gebaggerd en de West-Vlamingen moeten het sowieso al doen met minder publieke aandacht. Daar moet eindelijk verandering in komen!

Grote delen van West-Vlaanderen staan onder water sinds de hevige regenval van vorige week. De schade is enorm en vele huizen zijn onbewoonbaar. Bovendien is het einde van de ellende nog niet in zicht. Elke druppel neerslag die er nu valt, is er één te veel. In het Vlaams Parlement vond er een debat plaats over de wateroverlast in West-Vlaanderen. Het Vlaams Belang kloeg hier aan dat de Wetstraat onvoldoende aandacht heeft voor het lot van de getroffen West-Vlamingen.

Vlaams Belang vergeet West-Vlaanderen niet

“De enorme schade door de hevige regenval is mede een gevolg van de jarenlange achteruitstelling van onze provincie”, zegt Ryheul. “Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Waterweg wezen er vorige jaren al uitdrukkelijk op dat er hoogdringend gebaggerd moest worden, net om wateroverlast in het IJzerbekken te vermijden. Wij trokken hierover al aan de alarmbel in 2020 en 2022 waarbij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) moest toegeven dat er sinds 2010 niet meer gebaggerd werd.”

De watersnood is voor het Vlaams Belang dan ook de druppel die de emmer deed overlopen. “De West-Vlamingen moeten het sowieso al doen met minder publieke aandacht”, besluit Ryheul. “Daarnaast zijn ze de afgelopen jaren geconfronteerd geweest met terugtrekkende openbare diensten en krijgt het platteland minder investeringen en financiële middelen. Dat moet dringend veranderen!”