Nieuws
vrijdag, 10 apr 2020

Brussel: Vlaams Belang verheugd nadat VGC bejaarden wil opbellen

Tijdens de coronacrisis zijn er diverse initiatieven opgestart om ook de zwaksten in onze samenleving niet te vergeten. Tijdens de plenaire vergadering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) werd uitvoerig van mening gewisseld over de werking van de Vlaamse instellingen in Brussel in coronatijden. De Gemeenschapscentra zijn gesloten maar het College onderzoekt toch ernstig om van daar uit de Vlaamse bejaarden in Brussel te laten opbellen. Het nieuws komt er nadat het Vlaams Belang al eerder aandrong op het plan.

Alle parlementaire vergaderingen gaan dezer dagen via videoverbinding door. Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) deed vrijdag haar duit in het zakje. Een opgemerkt voorstel hierbij was van het Vlaams Belang. “Reeds enige tijd vragen wij dat Brusselse gemeenten en OCMW’s mensen boven een bepaalde leeftijd thuis zouden opbellen. Vanuit het gewest komt daarop geen reactie“, stelt Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Daarom herhaalde ik mijn voorstel in de raad van de VGC. De Vlaamse gemeenschapscentra zijn gesloten en proberen toch op alle mogelijke manieren om in deze tijden ten dienste van de Brusselaars te zijn. Waarom niet het personeel inzetten om Vlaamse bejaarden die thuis wonen op te bellen en te vragen naar eventuele dringende noden? Onze senioren zijn een prioritaire doelgroep.

Vlaams Belang tevreden met openheid VGC: “We moeten nu allemaal samenwerken, over partijgrenzen heen”

Het College had daar wel oren naar. Een aantal gemeenschapscentra had dit reeds op kleine schaal gedaan. De VGC onderzoekt nu hoe men dit initiatief kan uitbreiden. Een mogelijke struikelsteen zou de GDPR-wetgeving kunnen zijn, de wet op het gebruik van persoonlijke gegevens. Dit moet nog onderzocht worden.

Het Vlaams Belang is in ieder geval tevreden dat haar eerder voorstel wordt bekeken. ”Uiteraard zijn we blij met dit antwoord, aldus nog Lootens-Stael. We moeten immers allemaal samenwerken, over ideologische grenzen heen, onderscheid tussen oppositie of meerderheid is in deze van weinig belang. De kwestie van de privacy-richtlijnen mag hier niet spelen, ze mogen hierdoor toch niet achtergelaten worden? Vele gemeenten in de rest van Vlaanderen hebben reeds zulke belcampagnes opgezet.“