Persberichten
woensdag, 01 jul 2020

Brussel: Vlaams Belang vraagt betere mondmaskercontrole op openbaar vervoer

Sinds begin mei is het verplicht om op het openbaar vervoer een mondmasker te dragen. Aanvankelijk waren controles van politiepatrouilles en MIVB-veiligheidsteams erop gericht de mensen te informeren en te sensibiliseren over deze regel. Het Vlaams Belang vindt echter dat er na twee maanden voldoende besef is en dus moet overgegaan worden tot een minder vrijblijvende opvolging van de regels: “Dat betekent meer controles en een consequente sanctionering.“

Op het niet dragen van een mondmasker in stations, op perrons en voertuigen van de MIVB staat een boete van 250 euro. Dit is nodig als aanvulling op andere maatregelen zoals het verluchten en desinfecteren van voertuigen, ook omdat niet altijd de afstand van 1,5 meter kan worden gewaarborgd. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het openbaar vervoer veilig blijft en het vertrouwen van het publiek niet afneemt. Volgens het Vlaams Belang draagt de Brusselse overheid echter bij aan de erosie van dit vertrouwen, door “de vele hardnekkige overtreders hun gang te laten gaan. Wie na twee maanden niet horen wil, moet voelen.”

Vlaams Belang: “Hardleerse overtreders hun abonnement intrekken”

“We merken dat er nog steeds heel veel mensen zijn die hun mondmasker niet dragen, terwijl dat in drukke plaatsen een sociale reflex zou moeten zijn en al zeker in het openbaar vervoer waar het een verplichting is”, vindt Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. “We vragen ons dus af of er wel voldoende wordt gecontroleerd en gesanctioneerd. Spijtig genoeg is dat blijkbaar de enige methode die werkt. Het is heel demotiverend je aan de regels te houden maar vele anderen te zien die hun medemens moedwillig in gevaar brengen. En wanneer boetes niet voldoende blijken, moeten deze hardleerse overtreders hun MIVB-abonnement verliezen.”

Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) zal hierover in het Brussels parlement minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) ondervragen: “Ons lijkt het perfect mogelijk dat aan de hand van de camerabeelden waarover de MIVB beschikt, gerichte controleacties worden ondernomen. Een Brusselse laisser-faire-politiek is nu niet aan de orde. De Brusselaar wil zich ook tijdens de zomermaanden veilig kunnen verplaatsen.”